Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell'ın izleyeceği para politikasına yönelik en büyük iki risk, ticaret gerilimi ve genişlemeci mali politika. 

Başkanlık koltuğuna Şubat ayında oturan Powell, Salı günü Washington saatiyle 10:00'da Senato Bankacılık Komitesi'nin sorularını cevaplayacak. 

Fed Başkanı, geçtiğimiz Perşembe Marketplace'e verdiği röportajda, görünümünün taslağını çizerek ekonominin "iyi bir yerde" olduğunu belirtti ve faizlerin Fed'in öngördüğünden daha hızlı bir şekilde artırılmayacağını işaret etti. 

Fed yetkilileri, 1.5 trilyon dolarlık vergi indirimlerinin yanı sıra bütçe harcamalarının 300 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği ABD ekonomisinde aşırı ısınmanın önüne geçmek adına faizleri yeterince hızlı bir şekilde artırmalı. 

Belli bir noktada, söz konusu mali teşviklerin bazı bileşenleri azalabilir ve Fed, faizleri, büyüme trendine görece olarak çok yüksek bir seviyeye çıkarmak gibi bir politika hatası yapmaktan kaçınmak adına alışılmadık bir beceri göstermek durumunda kalabilir. 

Fed yetkililerinin geçtiğimiz ay güncelledikleri tahminlere göre, faizler, yüzde 2.9 olarak hesaplanan nötr faizin hafif üzerine çıkarılacak. Fed yetkililerin medyan tahminleri, faizlerin 2019 sonunda yüzde 3.1'e, 2020 sonunda ise yüzde 3.4'e geleceğini gösteriyor. 

Bir yandan, artan ticaret gerilimi, politika yapıcılarının karşı karşıya olduğu belirsizliğe ekleniyor. 

-Uzman yorumları

New York'ta TD Securities küresel faiz stratejisi yöneticisi Priya Misra, teşviklere katkı yapmayan ve büyümeyi frenlemeyen faizlerin seviyesine değinerek, "Piyasalar, finansal koşulları çok hızlı bir tempoda sıkılaştırabilir" dedi ve "Fed, atik olmalı ve şu an için bu konuda iyi bir iş çıkarılmış değil" şeklinde konuştu. 

Moody's Analytics'in tahminlerine göre, ekonomi, teşviklerle birlikte, hem 2018 hem de 2019'da, teşviklerin olmadığı bir duruma kıyasla, yüzde 0.4 daha hızlı büyüyecek. Bu da Fed'in 2018 ve 2019'da toplam 4 kez 25 baz puanlık faiz artışında bulunmasını gerektirecek. Moodys'e göre, bu rakam, Fed'in Haziran ayında güncellediği tahminlerinden bir miktar daha hızlı.  

Moody's'in New York'taki biriminin başekonomisti Mark Zandi ise, faizler sınırlayıcı bir alana girerken başka bir resesyon oluşturulmaması konusunda çok çok dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.