Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Garanti Yatırım, Yatırım Danışmanlığı Müdürü Tufan Cömert, 6 ay öncesinde risk iştahının yüksek olduğunu şu and bu iştahın düştüğünü kaydederek şunları söyledi:

"Bundan 6 ay öncesine gittiğimizde her yerde müthiş bir risk iştahı vardı. Bizim BİST'te rekor kırdığımız, dünyada her şeyin güzel gittiği ve ufukta hiçbir sorunun görünmediği dönem. Şimdi baktığımızda risk iştahı düşmüş durumda"

Öte yandan Cömert, ekonomi konjonktüründe değişen çok fazla şey olmadığını ancak bu durumun piyasalara olumlu yansıdığını vurguladı:

"Son bir ayda ne değişti ne desek, çok fazla bir şey yok. Dünya'da ticaret savaşları ve Trump'ın açıklamaları devam ediyor, Rusya ile ilişkiler tuhaf, İngiltere'de MAY'ın kendi kabnesi içinde ciddi savaş verdiğini görüyoruz, Çin yuanı değer kaybetmeye devam ediyor... Değişen şu ki, piyasalara baktığımızda daha iyimser bir dünya görüyor gibiyiz. Piyasada niye böyle oldu? Birincisi likidite yaz aylarında düşer diye bir kanı var. Ben bunun hiç böyle olduğunu görmedim. Şu anda da gayet canlı. İkincisi insanların global tarafta çok da fazla bir riske fiyatlamadığını çok net olarak yeniden VIX ile görmeye başladık. ABD'de endekslerin seviyesine bakıyoruz. Nasdaq rekordan döndü, S&P rekora doğru gidiyor, karlar gayet güzel gidiyor. Şu andan çok sıkıcı bir hikaye anlatıyorum, çünkü yeni hiçbir şey yok. Ama yeni bir şey olmaması piyasa açısından harika bir haber, yeni bir fiyatlama yapmayı gerektirmiyor"

 

TEB Yatırım/ BNP PARİBAS Stratejisti Işık Ökte ise, hayatının hiçbir döneminde bu kadar risk olup böyle bir hisse senedi aşkı olduğunu görmediğini belirtti. Ökte ayrıcca, Çin ve Borsa İstabul dışında hisse senetlerine tahvil piyasasından çıkan para akımı olduğunu ifade etti.

"Ben hayatımın hiçbir döneminde bu kadar risk olup böyle bir hisse senedi aşkı olduğunu görmedim. Mesele bugünkü raporumuzda da bahsettik. Borsa İstanbul dışına baktığımızda öyle br hisse senedi akımı var ki... ABD hane halkı üzerinden hisse senedi alıyor. EFT üzerinden yatırım fonları hisse senedi alıyor. Morgan Stanley, Facebook, Amazon, Apple uçuyor, hepsine para girişi var. Çin dışında ve BİST 100 dışında böyle bir para akımı var. Bu para akımı nerden çıkıyor? Tahvil piyasasından..."