Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:10'da güncellendi)

Küresel hisse senetleri Çarşamba günü, yatırımcıların son gelen şirket bilançolarını hazmetmeleri ve ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ticaret görüşmelerini beklemeleri ile birlikte karışık bir seyir izledi. Dolar önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybetti.

Nasdaq vadeli kontratları hafifçe yukarı açılışı işaret ederken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadelileri yatay bir seyir izledi. Stoxx Europe 600 Endeksi, Deutsche Bank ve Banco Santander gibi önemli kuruluşların kar rakamlarının karışık gelmesinin ardından dar bir bantta dalgalandı. Asya hisse senetleri yukarı yönde hareket ederken, şanghay hisseleri, Beijing'in Çin ekonomisini desteklemeye yönelik istekliliğinden kaynaklanan pozitif havanın etkisini yitirmesi ile birlikte hafifçe geriledi.

Dolar, traderların ABD Başkanı Donald Trump ve Avrupa Komisyonu Başkanı  Jean-Claude Junker'in Washington'daki toplantısına ilişkin gelişmeleri beklemeleri ile birlikte aşağıya döndü. Yen, Japonya Merkez Bankası'nın Çarşamba günü rutin tahvil alımlarında azaltmaya gitmekten kaçınmasının ardından fazla değişmedi.

Piyasalar, dünyanın en büyük ekonomik güçleri arasındaki ticaret ilişkilerinin yeniden ön plana çıkması ile birlikte Salı günkü olumlu havayı sürdürmekte güçlük çekiyor. Trump ile bir zamanlar "azılı katil" olarak tanımladığı kişi arasındaki toplantı, ABD Başkanı'nın her iki tarafın da gümrük tarifelerini, engelleri ve sübvansiyonları düşürmesi yönünde talebini dile getirdiği tweet'in ardından gerçekleşecek. Bu görüşmeler, General Motors ve Facebook gibi önemli kuruluşların kar rakamlarını gölgeleyebilir.

Diğer taraftan, sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit bölümünü bir kenara bırakarak Brexit görüşmelerinde kontrolü alması ile başlayan kazançlarını sürdürdü. Türk Lirası, Merkez Bankası'nın dün beklenmedik bir şekilde gösterge faizi değiştirmemesinin ardından görülen güçlü kayıplarının bir kısmını geri aldı. Petrol ABD stoklarındaki düşüşün etkisiyle yükseldi. Fiat Chrysler’in eski CEO'su Sergio Marchionne hayatını kaybetti ve şirket bugün finansallarını açıklayacak.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Kar sezonu devam ediyor. Yakın bir zamanda karlarını açıklayacak önemli teknoloji şirketleri arasında Amazon.com, Twitter, Advanced Micro Devices, Qualcomm ve Intel yer alıyor. Kar açıklayacak diğer önemli şirketler ise Nissan ve Shell.

*Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü politika kararını açıklayacak.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan 2. çeyrek GSYH verisinin, ekonomistlerin tahminlerine göre, yıllıklandırılmış rakamla yüzde 4.2 ile 2014'ten bu yana en hızlı büyümesini gerçekleştirmesi bekleniyor.

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları New York saati ile 06:24'te yüzde 0.05'ten az aşağıda seyrediyordu.

*Stoxx europe 600 Endeksi yüzde 0.05'ten az yükselerek beş haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.1 yükselerek yaklaşık altı haftanın zirvesine ulaştı.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.4 tırmanarak bir ayı aşkın süreni,n en yüksek seviyesine çıktı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek iki haftanın en düşüğüne indi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.1696 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 1.3159 ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.05'ten az yükselerek 111.15 ile iki haftanın zirvesine çıktı ve yükselişini altıncı güne taşıdı.

*Türk Lirası dolar karşısında yüzde 0.5 sıçrayarak 4.8626 seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD2nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.94'e indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan gerileyerek yüzde 0.39'a düştü.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 1.274'e geriledi.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.4 yükselerek iki haftanın zirvesine çıktı.

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.2 değer kazanarak varil başına 68.65 dolar ile bir haftayı aşkın sürenin zirvesine çıktı.

*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.2 düşerek ton başına 6,283.00 dolara geriledi.

Altın yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,230.31 dolar ile bir haftayı aşkın sürenin en yükseğine ulaştı.

(14:10'da güncellendi)