Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

VTB Capital, Çarşamba günkü raporunda Türkiye bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmede bulundu.

Türk bankalarının bu yıl yüzde 50 değer kaybettiği ifade edilen raporda, gelişen piyasalara göre yüzde 42 daha kötü performans gösterdiğinin altı çizildi.

“Tavsiyemizi 'sat'tan 'al'a çevriyoruz” denen raporda, Türkiye ve Türk bankalarının önüne zorlu bir yol olduğu, buna karşın mevcut değerlemelere göre ödüllerin riskleri gölgede bıraktığı ifade edildi.

Rapordaki önemli noktalar:

“Türkiye bankaları önceki krizlerin (2001-2002, 2008-2009) tarihi düşük seviyelerinde işlem görüyor.”

“Karlarda, marj baskısına ve yükselen risk maliyetlerine bağlı olarak kaçınılmaz bir aşağı yönlü hareket bekliyoruz. Buna karşın değerlemeler bunu fazlasıyla hesaba katıyor.”

“Bu raporla birlikte sektör tavsiyemizi 'sat'tan 'al'a güncelliyoruz. Beş bankayı 'sat'tan 'al'a ve bir bankayı 'tut'tan 'al'a güncelliyoruz.”

Raporda, kurumun en fazla tercih ettiği isimlerin Garanti Bankası ve Akbank olduğu belirtildi.

Rapora göre kurumun tavsiyesinde değişikliğinde etkili olan unsurlar değerlenmelerin tarihi düşük seviyelerde olması, zımni risk priminin çok yüksek olması, gelişen piyasalara göre iskontonun tarihi zirvelerde olması, yabancı yatırımcı pozisyonlanmasının tarihi ortalamalara göre düşük olması ve aşağı yönlü potansiyelin, en şiddetli ekonomik kargaşa senaryolarında bile sınırlı olması.

Bununla birlikte kurum, “al” tavsiyesine risk oluşturabilecek unsurları da sıralıyor: Kur riski, tahvil alımlarının azaltılmasına hız verilmesi veya beklenenden erken olması, küresel piyasalara erişimin yaptırımlarla sınırlandırılması gibi “siyah kuğu” riskleri ve ekonomide iç politika hataları.