Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Trump, bu hafta düzenlenecek Fed toplantısı üzerinde "siyasi bir gölge" yaratıyor. 

Fed fonlama vadelilerindeki fiyatlamalara göre, Çarşamba günkü toplantıdan faiz artışı beklenmiyor, ancak, faiz artışlarındaki duraksama ile Trump'ın Fed'in faiz artışlarına yönelik eleştirilerini bağdaşlaştırmak, yanlış olur. 

New York'ta TD Securities USA küresel faiz stratejisi yöneticisi Priya Mistra, "Trump'tan son dönemde gelen baskı, Fed'in ekonomik rakamlara verdiği yanıtlar üzerinde bir etki yaratmıyor" dedi ve "Fed, eninde sonunda, ekonomi için doğru olanı yapacaktır" diye konuştu. 

ABD'de son dönemde açıklanan ekonomik veriler, Fed'in Mart ve Haziran aylarındaki faiz artışlarının ardından acil bir faiz artışı işaret etmedi. 

Fed Başkanı Jerome Powell, bu haftaki toplantının ardından basın konferansı düzenlemeyecek. Powell, 25-26 Eylül toplantısının ardından basın açıklamasında bulunacak. Yatırımcılar, 2018'in üçüncü faiz artışının Eylül ayı toplantısında gerçekleşmesine yüzde 80'lik bir ihtimal veriyor. 

ABD Başkanı Trump, 17-18 Temmuz'da Senato'ya yaptığı sunumda ekonominin aşırı ısınmadığını ve acil bir faiz artışı gerekmediğini işaret eden Powell'ın yorumlarından bir gün sonra, CNBC'ye verdiği röportajda, Fed'in faiz artışlarından "memnun" olmadığını belirtmişti. 

ABD Hazine Sekreteri Steve Mnuchin ise, Pazar günü yaptığı açıklamada, Trump'ın, Fed'e yönelik eleştirilerine rağmen Fed'in bağımsızlığına saygı duyduğunu söyledi.

Fed'in izlediği enflasyon göstergesi, Mayıs'a kadar olan 12 aylık süreçte, yüzde 2.3 yükseldi. Çekirdek enflasyon ise yüzde 1.96 yükselerek Fed'in yüzde 2 seviyesindeki hedefine yaklaştı. 

Powell, enflasyon görünümüne yönelik riskleri, "genel olarak dengeli" şeklinde tanımladı. Fed Başkanı, ABD ekonomisinin Fed'in parasal duruşundan hala destek buluyor olmasına rağmen faizlerin hızlı bir şekilde artmasına ihtiyaç duyulduğunu işaret etmiyor. Fed'in yayımladığı Haziran ayı toplantı tutanaklarında, genişlemeci bir politikanın hala ekonomik büyümeyi desteklediği belirtilmişti.