Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Çarşamba günü gerçekleşecek toplantısından faiz artışı beklenmiyor. Başkan Jerome Powell, Fed'in bir noktada faiz artışlarına ara vereceğini işaret etmişti. Yetkililer, şimdi, faiz artışlarına ne zaman ara verileceğini görüşüyor.

Bir yandan, politika dilinde daha fazla kademeli faiz artışının tekrar edilmesi, Eylül ayı faiz artışı fiyatlamalarını yukarı çekecek. Piyasa katılımcıları, şu an, Eylül ayında faiz artırılmasına yüzde 80'den biraz daha fazla bir ihtimal veriyor. Bu yıl iki kez faiz artışında bulunmuş olan Fed'den 2018 içerisinde 2 kez daha faiz artırması bekleniyor. 

Powell, 17 Temmuz'da Senato'ya yaptığı sunumda, kademeli faiz artışlarının "şu an için" Fed'in planı olduğunu belirtmişti. Fed, enflasyonda yüzde 2'lik bir hedef ile birlikte ABD ekonomisinin büyüme hızını korumaya gayret ediyor. 

Eski Fed ekonomisti Roberto Perli, Powell'ın "şu an için" yorumunun uygun göründüğünü ve bu yorumun yakın bir zamanda politika diline girebileceğini belirtti. 

FOMC, ayrıca, "genişlemeci" olarak tanımladığı para politikasını "nötr"e yakın bir yere getirmek istiyor. Ancak, Çarşamba günkü toplantının ardından Powell'ın basın açıklamasında bulunmayacağı göz önünde bulundurulduğunda, yetkililer, Haziran ayında kullanılan politika dilini yüksek ihtimalle değiştirmeyecek.