Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Kurdaki rekorlar sonrası gözler Merkez Bankası'na çevrildi

Kurdaki rekorlar sonrası gözler Merkez Bankası'na çevrildi

Dolar ve euro'daki rekorlar sonrası gözler Merkez Bankası'na çevrildi, uzmanlar faiz artışının gerekli olup olmadığını ve kurun yükselişini durdurup durdurmayacağını değerlendirdi

Giriş: 07 Ağustos 2018, Salı 10:44
Güncelleme: 07 Ağustos 2018, Salı 11:17

Kur ABD ile gerilen ikili ilişkilerle dün rekorlarını sürdürdü ve akşam saatlerinde 5.42 ile rekor tazeledi.

Merkez Bankası dün rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkâni oranı üst sınırı düşürdü ancak kurda yükseliş devam etti.

Bir sonraki toplantısı 13 Eylül'de gerçekleşecek olan Merkez Bankası'nın olağanüstü toplantı yapıp yapmayacağı piyasalarda merak konusu..

Bloomberg HT'ye konuşan uzmanlar piyasalara ve TCMB'ye ilişkin beklentilerini paylaştı.

Sparta&Co Kurucu Ortağı Taner Özarslan ABD ile restleşmenin fonları, yabancı, yerli yatırımcıyı zorladığını ve belirsizlik yarattığını vurgulayarak "Yüksek oynaklık da öngörülemezlik yaratıyor. ABD ile bu konu çözülürse kurun yükseldiği gibi hızla düşme potansiyeli var, bu durumda kur 5'in altına inebilir" dedi.

EKONOMİYE ETKİLERİ

Özarslan kurdaki yükselşlin ekonomiye etkilerine dair ise "Kur 4.90'dan 5.40'a yükselince önden yüklemeli zamlar başlıyor, enflasyonist beklentiler bozuluyor. Kısa vadede kurda düşüş gerçekleşirse beklediğimiz kadar yüksek bir tahribat olmayabilir" değerlendirmesini yaptı.

Özarslan enflasyon konusunda uyarıda bulunarak "5'li seviyeleri Ağustos genelinde görmeye başlarsak enflasyon tarafında ciddi oynamalar olacak." yorumunu yaptı.

MERKEZ BANKASI'NIN DÜNKÜ ADIMI

Merkez Bankası'nın dünkü ROM adımını değerlendiren Özarslan "Merkez Bankası ROM mekanizmasında döviz tarafında tuttuğu payları TL tarafında tutabilirsin dedi ve bankalara 2.2 milyar dolarlık döviz likiditesi sundu. Bu, bankaların hareket alanlarını döviz tarafında rahatlatıcı bir etken. Dövize esas müdahale TL faizin yükseltilmesidir. Yani bir para birimini güçlendirmek için faizi artırmalısız. Biz burada biraz geriden gidiyoruz ve reel anlamda çok da yüksek faiz vermiyoruz." yorumunu yaptı.

OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI GEREKLİ Mİ?

Özarslan olağanüstü toplantı gerekliliği olmadığını belirterek şunları söyledi; "Merkez Bankası'nın faiz için toplantı yapmasına gerek yok. MB'nin bir koridoru var. İsterse GLP'den fonlama yapabilir. Yani bugün haftalık ihale açmıyorum, GLP'ye gidiyorum dese otomatikman faizleri yükseltebilir. Merkez'in istediği anda haftalık repoyu azalttım deme lüksü var" dedi.

Özarslan, ABD ile ilişkiler bu kadar gerginken bu tür adımın kurun rahatlamasında yeterli olmayacağını sözlerine ekledi.

"PİYASAYLA İLETİŞİMİ KOPUK"

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı Gümülcineli Merkez Bankası ile piyasanın iletişim kopukluğu olduğunu kaydetti.

Gümülcineli "Merkez Bankası olağanüstü toplantı yapmalı, maliye tarafında da bütçe disiplinin nasıl sağlanacağının ortaya konması ve yatırımcının ikna edilmesi lazım." değerlendirmesini yaptı.

"FAİZ ARTIŞI DAHA ETKİN OLUR"

Ahlatcı Yatırım Araştırma Müdürü Barış Ürkün Merkez Bankası'nın rezerv opsiyon mekanizması dışında faiz artırımına gitmesinin çok daha etkin olacağını söyledi.

Uzman, "MB'nin şu anki aşamada faiz artırım hamlesi piyasaya güven sağlar ve kurda bir miktar rahatlamaya neden olur." ifadesini kullandı.

"TEK BAŞINA YETERLİ OLMAZ"

Actus Portföy Genel Müdürü Barış Hocaoğlu oynaklığın düşmesi için öncelikle siyasi gerilimin ortadan kalkması gerektiğini söyledi.

Hocaoğlu "Dün Merkez Bankası bir adım attı. Şu an ciddi yüksek enflasyon-yüksek faiz sarmalından geçiyoruz. Merkez Bankası faiz artırımından gereken faydayı alamayacağını düşünüyor. Dünkü hamlesi yeterli değildi, ancak atacağı herhangi bir adım tek başına asla yeterli olmaz. Bunun maliye politikalarıyla desteklenmesi lazım." dedi.

Uzman "döviz talebini düşürücü adımlar atsa da bu volatilitenin bir miktar düşmesini sağlar. Kalıcı düşüş için idari taraftan adımlar beklemeliyiz" dedi.