Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Endonezya Merkez Bankası (BI), faiz artırımına gitti.

Banka tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre Endoneyza MB, 7 günlük repo faizinde 25 baz puanlık artırıma giderek yüzde 5.25'ten yüzde 5.50 seviyesine çıkardı.

Bloomberg anketinden çıkan sonuçlara göre uzmanların beklentisi faizlerde değişikliğe gidilmeyeceği şeklindeydi.

Endonezya Merkez Bankası, bu yıl toplam dört kez faiz artırımına gitmiş oldu; banka Mayıs ayında iki, Temmuz ve Ağustos aylarında birer kez faiz artırımına gitti.

Fed'in faiz artırımı temposu ve küresel merkez bankalarının normalleşme ve sıkılaşma süreçlerine hazırlanıyor olması, gelişen piyasa merkez bankalarını önleyici faiz artırımlarına teşvik ediyor.

Endonezya Merkez Bankası Başkanı Warjiyo, merkez bankasının 25 baz puanlık artırımının Endonezya varlıklarının risk primindeki artışı telafi etmeye yeterli olmasını umduğunu belirtti. Banka, yerel varlıkların yabancı yatırımcılar için daha cazip hale gelmesini amaçlıyor.

BI tarafından yapılan açıklamada sıkı para politikasının korunduğunun altı çizilirken bankalar için likiditenin ve parasal istikrarın sürdürüleceği vurgulandı.

Bankanın faiz kararı sonrasında Endonezya Rupisi dolar karşısında artıda seyrederken, Jakarta Bileşik Endeksi erken işlemlerdeki yapılarını geri alarak yükseldi.

Grafikte Endonezya'nın uzun vadeli yıllık enflasyon trendi görülüyor.