Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:50'de güncellendi)

Avrupa hisse senetleri Çarşamba günü, küresel piyasalardaki havanın olumsuza dönmesi ile birlikte yönünü aşağı çevirirken, ABD endeks vadeli kontratları kazançlarını geri verdi. Euro zayıfladı.

Stoxx Europe 600 Endeksi güne yükselişle başladı, ancak aralarında İngiltere ve İspanya'nın bulunduğu bazı ülkelerin gösterge endekslerindeki düşüşler kademeli olarak genele yayıldı. Peakende sektörü hisseleri, Morgan Stanley analistlerinin Zara konfeksiyon zincirinin ana şirketi için tavsiyelerini düşürmesini ardından en kötü performans gösteren grup oldu. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları önceki kazancını geri verdi ve kapanış seviyelerine geriledi. Ancak Nasdaq vadelileri halen artı bölgesinde. Gelişen piyasa varlıkları, doların yükselişini ikinci güne taşıması ve ABD Hazine tahvillerinin hafifçe yükselmesi ile birlikte baskı altında kaldı.

Erken saatlerde, Japonya ve Avustralya'da işlem gören hisse senetleri, MSCI Asya Pasifik Endeksi'ndeki yükselişin hızını belirledi, ancak Çin hisse senetleri değer kaybetti. Sterlin, taderların dikkatlerini Brexit anlaşması için son tarihin sarkabileceği yolundaki haberlere çevirmeleri ile birlikte hafifçe yükseldi. Euro, İtalya hükümetinin ülke tahvillerini korumak için Avrupa Merkez Bankası'ndan yeni tahvil alımları isteyebileceği haberlerinin ardından zayıfladı.

Yatırımcılar, Kuzey yarıkürede geleneksel yaz tatili döneminin sonu yaklaşırken, yön belirlemede güçlük çekiyor görünüyor. ABD hisse senetleri tüm zamanların en yüksek seviyesi yakınlarında seyrederken, dünyanın diğer kısmı bu yükselişi geriden takip etmeye çalışıyor. Ancak ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik hukuki tehditler, gelişen piyasalardaki kargaşa ve büyük ülkeler arasındaki ticaret anlaşmazlıkları gibi konular risklerin artmasına neden oluyor.

Informa Financial Intelligence baş piyasa stratejisti David Ader, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Çin bu gelişmelerin neresinde bilemiyoruz," dedi ve "Herkesi tatmin edebilecek ticaret anlaşmalarına varılabileceği konusunda kötümserim, ancak haber manşetlerine göre işlem yapıyoruz, bu manşetlere yönelik hassasiyetlere göre işlem yapıyorz. Bu nedenle şu an için durum iyi görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, Avustralya doları, tahvil faizleri ile birlikte, merkez bankasının faiz artışlarına ilişkin beklentilerin zayıflaması ile birlikte düştü. Gelişen piyasa para birimleri, Türk Lirası'nın düşüşünü üçüncü güne taşıması ile birlikte geriledi.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD ekonomisinin, Çarşamba günü açıklanacak olan verilere göre, ikinci çeyrekte hafif yavaşlayan bir hızda büyümesi bekleniyor.

*Bu hafta karlarını açıklayacak şirketler arasında Pernod Ricard ve Dollar General yer alıyor.

*Çin'de Cuma günü resmi imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisi açıklanacak.

*Kore Merkez Bankası Cuma günü politika kararını açıklayacak. Zayıf istihdam artışı faiz artırımı beklentilerini azalttı.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları Londra saati ile 10:53'te yüzde 0.05'ten az yukarıda seyrediyordu ve tarihinin en yüksek seviyesini gördü.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 geriledi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.5 ile iki haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.1 geriledi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 tırmanarak yaklaşık üç haftanın zirvesine çıktı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.1667 seviyesine indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.2879 seviyesine geriledi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.05'ten az yükselerek 111.18 seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.87'ye indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az artarak yüzde 0.38 ile üç haftanın zirvesine çıktı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşüşle bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi ve yüzde 1.45'e indi.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizleri arasındaki fark bir baz puan artarak 2.8121 yüzde puanı ile bir haftayı aşkın sürenin en yükseğine çıktı.

Emtia

*batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.3 yükselerek varil başına 68.76 dolara ulaştı.
*Altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,204.04 dolara çıktı.

(13:50'de güncellendi)