Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:30'da güncellendi)

Dolar Salı günü, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de açıklanacak önemli ekonomik veriler öncesi, ABD Hazine tahvil faizleri ile birlikte yükseldi. ABD endeks vadeli kontratları, traderların tatilden dönmeleri ile birlikte, karışık bir açılışı işaret ederken, Avrupa'da işlem gören hisse senetleri, Asya'daki hareketsiz seansın ardından kazancını geri verdi.

Madencilik ve telekomünikasyon şirketleri, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki düşüşlere öncülük etti. Dow Jones, Standard & Poor's 500 (S&P 500) ve Nasdaq endeks vadeli kontratları, Emek Günü tatilinin ardından piyasaların açılmasına az bir süre kala erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi. Spor giyim üreticisi Nike, yeni reklam kampanyasında milli marş çalınırken protesto yapılmasına öncülük eden bir atlete yer verecek olmasından dolayı, açılış öncesi işlemlerde düştü. Japonya'da hisse sentleri, yen ile birlikte düştü.

Gelişen piyasalarda, hisse senetleri üst üste beşinci günde de düştü ve bu piyasaların para birimlerini içeren endeks, Endonezya rupisi ve Güney Afrika randı öncülüğünde 2018'den bu yana en düşük kapanış seviyesine yöneldi. İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri, hükümetin Avrupa birliği harcama limitleri konusuna daha uzlaşmacı bakmasının ardından Pazartesi günkü yükselişini sürdürdü.

Yatırımcıların dikkatleri, Arjantin'in acil finansal tedbirlerinin gelişen piyasa paraları ve hisse sentlerinde daha fazla volatilite olacağı endişelerini güçlendirdiği Pazartesi günü kapalı olan ve bugün tekrar açılacak ABD piyasalarına çevrildi. Bu endişeler, diğerlerine göre daha iyi performans gösteren ve yaz döneminde ABD Başkanı Donald Trump'tan gelen ticaret salvolarına, diğer bir faiz artırımına hazırlanan Fed'e ve sakin ekonomik büyümeye rağmen oldukça iyi tutunan gelişmiş ülke piyasalarının bu seyrini daha da güçlendirebilir.

Öte yandan, ABD'nin ticaret müzakerecileri, ABD ile Meksika arasında halihazırda mutabik kalınan Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nın (Nafta) düzeltilmesi konusunda Kanadalı mevkidaşları ile oldukça zorlu bir görüşme trafiği içindeler. Çin cephesinde ise, Trump Perşembe günü 200 milyar dolarlık daha Çin ürününe ek vergi uygulanacağını duyurabilir. Bu hafta açıklancak olan önemli Çin göstergeleri arasında Salı günkü imalat verileri ve Çarşamba günkü dış ticaret verileri yer alıyor.

Diğer taraftan, bakır değer kaybetti ve sterlin, aralarında Başkan Mark Carney'in de bulunduğu İngiltere Merkez Bankası yetkililerinin Parlamento'daki ifadesi öncesi düşüşünü sürdürdü. Petrol, Meksika Körfezi kıyılarındaki fırtınanın ABD üretimini tehdit etmesinin ardından değer kazandı.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney Salı günü, enflasyon raporu ve politika kararı hakkında konuşacak.
*Facebook, Twitter ve Google'ın üst düzey yetkilileri Çarşamba günü sosyal medya ve Rusya'nın müdahalesi konusunda ifade verecek.
*ABD'de Salı günü PMI ve Cuma günü Ağustos ayı istihdam verileri açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:39'da yüzde 0.05'ten az ekside seyrediyordu.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.05'ten az yükseldi.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.3 düşerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.2 düşerek iki haftanın en düşük seviyesini gördü ve kayıplarını beşinci güne taşıdı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.5 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yaklaşık 3 haftanın zirvesine çıktı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.5 düşerek 1.1563 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 kayıpla 111.42 seviyesine geriledi.
*Türk Lirası dolar karşısında yüzde 0.8 değer kaybederek 6.6924 seviyesine indi ve üç haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.
*Güney Afrika randı doalr karşısında yüzde 2.4 düşerek 15.225 seviyesine geriledi ve iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesini test etti.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.5 düşerek yaklaşık 16 ayın en düşük seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 2.87 seviyesine çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.34'e ulaştı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 1.404'e çıktı.
*İtalya ile Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faiz farkı yedi baz puan geriledi.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.1 düştü.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.8 ile yaklaşık iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek varil başına 71.05 dolar ile yaklaşık 4 yılın zirvesine tırmandı.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 1.5 düşerek ton başına 5,879.00 dolara geriledi ve yaklaşık üç haftanın en düşük seviyesini gördü.
*Altın yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,195.63 dolar ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

(13:30'da güncellendi)