Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(17:00'de güncellendi)

Dolar/TL haftanın son işlem gününe hafif dalgalı bir seyirle başlamasının ardından kayıplarını hızlandırdı. Kurda düşüşün yüzde 2'yi aşmasıyla birlikte Türk Lirası, gelişen piyasa paralarının yükselişine öncülük etti.

Dolar/TL kuru, Cuma günü TSİ 17:00'de yüzde 2.25 ekside 6.4347 seviyesinden işlem gördü. Lira, Bloomberg tarafından takip edilen 24 gelişen piyasa parası arasında dolar karşısında günlük bazda en fazla değer kazanan para birimi oldu.

Merkez Bankası'nın bu hafta başında faiz artış sinyali vermesi kurdaki volatilitenin bir miktar azalmasında etkili oluyor.

TL ABD istihdam verisinin ardından kazancını korudu

ABD'de Cuma günü açıklanan Ağustos ayı tarım dışı istihdam verisi 201 binlik artışı işaret etti. Beklenti 190 bin idi. Saatlik ücret artışları ise aylık yüzde 0.4 artışla yüzde 0.2'lik beklentiyi aştı. İşsizlik yüzde 3.9 oldu. Beklenti yüzde 3.8 idi.

ABD verilerinin açıklanması sonrasında fazla değişmeyen kur, 6.50'nin altındaki seyrini sürdürdü.

Yurt içi piyasalar için diğer bir önemli gelişme Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in katılımıyla Tahran'da gerçekleştirilen İdlib konulu üçlü zirve oldu. Üç lider ortak basın açıklamasıyla önemli mesajlar verdi.



BEKLENTİ 500 BAZ PUANLIK ARTIŞ

Bloomberg HT'ye konuşan uzmanlar Merkez Bankası'ndan yüksek oranda faiz artışı beklediklerini belirtiyor.

- Garanti Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Tufan Cömert Merkez Bankası'ndan kurum olarak 500 baz puan faiz artışı beklediklerini söyledi.  

- QNB Finansbank Başekonomisti Gökçe Çelik de 500 baz puanlık artış beklediklerini belirterek "Merkez Bankası'nın yaptığı açıklama olumlu ancak bir aksiyonla desteklenmesi gerekir ki fiyatlama davranışında bozulma daha fazla devam etmesin" ifadesini kullandı.

- Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Öztok Altınsaç kur için risk oluşturan unsurların hala masada olduğunu belirtti. Enflasyon verisinin ardından Merkez Bankası'nın daha önce hiç yapmadığı şekilde faiz artış sinyalini net şekilde verdiğini hatırlatan Altınsaç "Merkez Bankası'nın faiz artışının kur üzerinde pozitif etkisi olur ama yarın Tahran'daki zirve, OVP gibi risk oluşturan unsurlar da hala masada." değerlendirmesini yaptı.


TÜRK VARLIKLARINDA HAFTALIK PERFORMANS 

(17:00'de güncellendi)