Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yurt içi piyasalar yarınki Merkez Bankası kararına odaklandı.

Geçen hafta Ağustos ayı enflasyonunun yıllık %17.90 ile 2003 bazlı serinin zirvesine çıktığını gösteren verinin ardından Merkez Bankası açıklama yaptı. Banka, son gelişmeler dikkate alınarak Eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısında parasal duruşun yeniden şekillendirileceğini bildirdi.

Bu açıklama Merkez'in Eylül'de faiz artıracağı beklentilerini de güçlendirdi.

YÜKSEK MONTANLI FAİZ ARTIŞI

Bloomberg HT'nin anketine göre politika faizinin 400 baz puan artarak % 17.75'ten % 21.75'e yükselmesi bekleniyor.




Bloomberg HT'ye konuşan uzmanlar da Merkez Bankası'ndan yüksek oranda faiz artışının gerekliliğine dikkat çekiyor.

MORGAN STANLEY 425 BAZ PUAN BEKLİYOR

- Morgan Stanley "fiyat istikrarı ve finansal istikrar endişeleri yüksek kaldığı için" Merkez Bankası'nın 425 baz puan faiz artışı yapmasını bekliyor. Kurum doların da 6.40'lar seviyesinde istikrar kazanacağını öngörüyor.

- Econs Danışmanlık Kurucu Ortağı Ferhat Yükseltürk "Beklentim 500 baz puanlık artış, en büyük sebeplerinden biri enflasyon görünümü bozulmaya devam edecek gibi duruyor. Merkez Bankası'nın önden yüklemeli faiz artışı yapması gerekiyor." diye konuştu.

- Noor CM Pazarlama Müdürü Ahmet Uluhan Merkez Bankası'nın 400 baz puanın üzerinde bir hamle yapacağını öngörerek "100 - 150 baz puan gibi daha düşük faiz artışı TL tarafını bir nevi savunmasız bırakır" dedi.

Anketimize katılın


500 BAZ PUAN BEKLENTİSİ
 
- İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin % 17.75 seviyesindeki repo faizini % 20'ye çıkarmasını beklediklerini söyledi.

- Garanti Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Tufan Cömert Merkez Bankası'ndan kurum olarak 500 baz puan faiz artışı beklediklerini söyledi.  

- QNB Finansbank Başekonomisti Gökçe Çelik de 500 baz puanlık artış beklediklerini belirterek "Merkez Bankası'nın yaptığı açıklama olumlu ancak bir aksiyonla desteklenmesi gerekir ki fiyatlama davranışında bozulma daha fazla devam etmesin" ifadesini kullandı.


600 BAZ PUAN BEKLEYEN DE VAR 

- ING faiz oranının %21'e yükselebileceğini öngördü.

- Nomura Holdings, Türk Lirası'nda istikrar ve ekonominin daha fazla hasar almasını önlemek için en az 550 - 600 baz puanlık faiz artışına ihtiyaç olduğunu bildirdi.

"DAHA SINIRLI ARTIŞ OLABİLİR"

- Anadolu Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kocaman, faiz artışının 200 - 250 baz puanla sınırlı kalıp Merkez Bankası'nın ek önlemler alabileceğini belirtti

- TMV Consultancy Başekonomisti İnanç Sözer büyümede yavaşlama olması nedeniyle daha düşük faiz artırımının daha doğru tercih olacağını ifade etti 

- Aberdeen Asset Management'ta Portföy Yöneticisi olan Kevin Daly Lira'nın geçen haftalarda görece istikrar kazanması ve büyümede yavaşlama sinyalleri nedeniyle politika yapıcıların büyük bir faiz artışından kaçınabileceğini, Arjantin örneğinde olduğu gibi yüksek montanlı faiz artışının peso'yu desteklemediğini bildirdi.

Merkez Bankası'nın faiz kararı yarın saat 14:00'te açıklanacak.