Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kurdaki dalgalanmaya yönelik adımlarımız olacak." dedi.

Bununla birlikte Erdoğan, faiz konusundaki hassasiyetinin aynı olduğunu ifade ederken, "TÜSİAD faiz çok yüksek diyor, ben de diyorum ki şu yüksek faizi bir düşürelim." dedi.

"TCMB bağımsızdır, kendi kararını alır." diyen Erdoğan, "Enflasyon sebeptir, faiz neticedir diyorsan bu işi bilmiyorsun. Merkez bankasının açıklamış olduğu enflasyon tahminlerinin bugüne kadar tuttuğunu görmedim. Faizi sen belirliyorsun ama enflasyon senin attığın bu yanlış adımlar nedeniyle ortaya çıkıyor. Bunun bedelini millet ödüyor." açıklamasında bulundu.

Ankara'da TESK Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, "Türkiye'nin tercihi serbest piyasadan yana" diyen Erdoğan, sorunları serbest piyasa ekonomisinin dışına asla çıkmadan çözmek için mücadele ettiklerini ifade etti.

"BAZI ÖZEL BANKALAR YÜZDE 50'LERE VARAN FAİZ UYGULUYOR"

Erdoğan, bankacılık sektörüne de dikkat çekerek, "Bazı özel bankalar yüzde 50'lere varan faiz uyguluyor. Faiz denilen bu sömürü aracını kullanmaya asla aracı olamayız. Bankalarımız sapasağlam ayakta. Finansa yapılandırma anlayışı var. Kur, faiz ve enflasyon dalgalanması bittikçe finans sektörü daha cesur davranmaya başlayacaktır. " dedi.

Erdoğan, "Dövizle kira konusunu kökten çözüyoruz. Dışarıyla işi olmayanların dövizle yolu kesişmemeli. Döviz bahanesiyle, dolarizasyonla, sattıkları ürüne alakasız şekilde 1'e 3, 1'e 10 zam yapanlar iflah olmayacaktır." dedi.

Erdoğan, "Bugün yaşadıklarımızın 1994, 2001 ile benzerliği yok. Bugün yaşanan kriz değil, manipülasyondur. Bu kriz bizim krizimiz değildir, bu yaşadıklarımız sahte bir dalgalanmanın ürünüdür." dedi.

"KAMUDA TASARRUF TEDBİRLERİNİ HAYATA GEÇİRİYORUZ"

Bunun yanı sıra Erdoğan, kamuda tasarruf tedbirlerine de dikkat çekerek, "Kamuda tasarruf tedbirlerini hayata geçiriyoruz. Kamuda emekli olanlardan daha fazlayı işe almayacağız. Personel alımında dikkatli davranıyoruz. Kamuda kullanılan araçları sınırlandırıyoruz." dedi.

Erdoğan, yatırımlar konusunda da çok önemli kararlar aldıklarını, buna göre eldeki kaynakları önceliği bitmeye en yakın projelere vererek, çalışmaların ilerleme durumuna göre kademe kademe kullanacaklarını bildirdi.

Yüzde yüze yakın hangi yatırım varsa öncelikle onları bitirmeye, yüzde 50'nin üzerindekilerin de yavaş yavaş bitirilmeye çalışılacağını anlatan Erdoğan, "Ama ihalesi yapılmış daha henüz doğru dürüst başlanmamış. Oturup konuşup onlara başlamayacağız. Onları şu anda bir kenara koyuyoruz. Zira şu andaki durum bunu gerektiriyor. Bunlar da yatırımların nevine göre yeniden ele alınacak. Onun için tüm bakan arkadaşlarımla dün kabine toplantısında bunları da konuştuk." bilgisini paylaştı.

Erdoğan, "Türkiye'nin demokrasi konusunda eksiği yoktur." açıklamasında bulundu.