Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonominin 3 yıllık yol haritası olan Orta Vadeli Program (OVP) yatırımcıların bu haftaki en önemli gündem maddesi olarak öne çıkıyor.

Ekonomist Dr. Veyis Fertekligil 20 Eylül'de açıklanması beklenen OVP'de gerçekçi bir ekonomi tahmini ve ekonomi modeli verilmesinin önemli olacağını belirtti.

Bloomberg HT'ye konuya dair değerlendirmede bulunan Fertekligil "önemli olan kamu maliyesinde yapılacağı söylenen tasarrufların ayrıntıları.. Diğer yandan reel kesimdeki sıkıntılı durum nasıl çözülecek, bizi önemli bir program bekliyor." diye konuştu.

PİYASAYA OLASI ETKİSİ

Yapısal reformların yapılması gerektiğini kaydeden "Bunlar ne derece programa yansıyabilir kuşkularım var. Piyasayı tatmin etmezse dolar ve faizlerde yukarı etkiler de olabilir, temkinli olmakta yarar var" ifadelerini kullandı.

Turkey Macro View Danışmanlık Başekonomisti İnanç Sözer OVP'nin detaylarında büyüme konusunda ne yapılacağının merak konusu olduğunu belirtti.

Sözer konuya yönelik olarak "bizdeki sorun artık enflasyonun kontrol edilebilirliğinden öte büyümedeki yavaşlamanın belki daralmanın ne kadar yönetilebileceği olacak. Yoksa bütçe açısından ciddi sorun olduğunu düşünmeyen taraftayım.

Büyümede ciddi bir durgunluk dönemine giriyoruz, buna karşı ne yapılacağına dair OVP'de cevap arayışı olacak. İkinci olarak da gerçekçilik kontrolü yapılacak, şu anki makro ekonomik büyüklüklerimizle ne kadar uyumlu bir OVP geleceği önemli bir sor işareti" değerlendirmesini yaptı.