Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL bugün en düşük 6.31, en yüksek 6.4531 seviyesini gördü. Böylelikle yüzde 2'nin üzerinde yükselen kur, 13 Eylül'de politika faizinin 625 baz puan yükseltimesinden bu yana en yüksek seviyesini görerek kazançlarını geri verdi.

Daha sonra biraz gevşeyen kur yüzde 2 yukarıda 6.45 seviyesine yükseldi.

Euro/TL de %1'in üzerinde artışla 7.4738'den işlem görüyor. Lira bu sabah %1.2 ile dolara karşı en çok değer kaybeden para birimi oldu. Türk Lirası'nı % 0.2 kayıpla Endonezya rupisi ve %0.09 kayıpla Malezya ringiti takip ediyor.



DOLAR/TL'DE HAREKET



YÜKSELİŞİN NEDENİ

QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu Bloomberg HT'ye ticaret savaşları kaygılarının baskıya neden olduğunu, dolar/TL'nin de yukarı seyrinde etkili olduğunu belirtti.

"6-6.20 SEVİYELERİNE ÇEKİLEBİLİR"

20 Eylül'de açıklanması beklenen Orta Vadeli Program'ın doların hareketinde önemli olacağını belirten Kudaloğlu "inandırıcı ve uygulanabilir bir plan sunulması önemli.

Merkez Bankası'nın 625 baz puanlık artışı TL'ye destek açısından önemliydi, Merkez Bankası üzerine düşeni yaptı ama maliye politikası tarafından da adım bekleniyor.

Kurdaki artışla Döviz borcu olan sanayi şirketleri ciddi sıkıntı yaşıyor. Bu bankalar üzerinde de ek baskı yaratabilir. Bu maliyeti kamu nasıl paylaşacak, nasıl destekleyecek, nasıl bir yol haritası olacak piyasa güvenilir bir plan görmek istiyor" diye konuştu.  

Kudaloğlu ikna edici bir planla TL'de yeniden değer kazanma süreci görülebileceğini, kurun 6 - 6.20 bandında çekilebileceğini söyledi.