Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Afrika Merkez Bankası, ekonominin resesyondan çıkmakta zorlanması, politika yapıcıların gelişen piyasalara yönelik yatırımcı beklentisinin para birimi için risk oluşturabiledeği uyarısı ve enflasyon baskılarının artması ile birlikte gösterge faizi 2 yılın en düşük seviyesinde tuttu.

Merkez bankasının Para Politikası Komitesi, Perşembe günkü toplantısında, gösterge repo faizini yüzde 6.5'te tuttu. Bloomberg'in anketine katılan 19 ekonomistin 3'ü hariç tümü bu sonucu bekliyordu.

Merkez Bankası, son gelişmelerin ardından ip üstünde denge sağlamaya çalışıyor; Banka, yüksek petrol fiyatları ortamında, fiyat artış hızını hedef aralığının orta noktası olan yüzde 4.5'e yakın tutma ile daralan ekonomiyi düzeltme arasında bir denge tutturmaya çalışıyor. Güney Afrika randı yılbaşından bu yana, küresel ticaret savaşı ve diğer gelişen ülkelerdeki kargaşanın varlıklarda satış getirmesinin ardından yüzde 14 değer kaybetti ve bu durum merkez bankasının işini daha karmaşık hale getiriyor.

Başkent Pretoria'yada konuşan merkez bankası guvernörü Lesetja Kganyago, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Merkez Bankası enflasyon risklerinin yukarı yönlü olduğunu düşünüyor," dedi ve fiyat artış hızının hedef bandın orta noktasından uzaklaştığını sözlerine ekledi.

Merkez bankası para birimindeki zayıflığın enflasyon bekleyişleri için risk oluşturmaya devam ettiği uyarısında bulundu, ancak yıllık fiyat artışı Temmuz ayında 10 ayın zirvesinden yüzde 4.9'a yavaşladı ve bankanın hedef bandı olan yüzde 3 ile 6 arasında kaldı.