Advertisement
HABERLER ABONE OL

İran devlet televizyonu, Ahvaz kentinde yapılan bir askeri geçit törenine silahlı kişilerce saldırı düzenlendiğini duyurdu.

Olay yerinden gelen ilk bilgilere göre saldırıda ölen ve yaralananların olduğu belirtildi. İran medyası saldırıda en az 24 kişinin öldüğünü, 53 kişinin de yaralandığı bildirildi, sayının daha da artmasından korkuluyor. 

İran'da canlı yayınlanan görüntülerde geçiş töreni sırasında silah seslerinin duyulmasıyla askerlerin kaçıştığı anlar kameralara yansıdı.

İran, 1980-88 yılları arasında Irak'la yapılan savaşın başlangıç haftasını Kutsal Savunma Haftası olarak kutluyor ve bu etkinlikler kapsamında birçok şehirde askeri törenler düzenleniyor.

İran devlet televizyonu muhabiri, saldırının geçit törenin başında meydana geldiğini olay sonrası törenin dağıldığını söyledi. Haberde, saldırganların geçit töreninin arkasında yer alan bir parktan uzun namlulu silahlarla geçit törenini taradığı belirtildi.

AL AHVAZİYE ÖRGÜTÜ ÜSTLENDİ

Ahvaz'daki terör saldırısının sorumluluğunu İran'ın terör örgütü olarak tanımladığı ve ülkede yaşayan Arap kökenlilerden oluşan Al Ahvaziye örgütü üstlendi.

Ahvaz kentinde düzenlenen askeri geçit töreni sırasında gerçekleşen terör saldırısının sorumluluğu üstlenen el-Ahvaziye örgütüne bağlı gruplar, sosyal ağlarda yayınladıkları bir fotoğrafta "Bugün sabah Ahvaz’ın devrimci mücahitleri cesurca işgalci Vilayeti Fakih rejiminin askerlerine saldırdı ve Tahran’ın işgalci rejiminin birçok komutanı ve yetkililerine ateş açtı" ifadelerini kullandı.

SALDIRGANLAR ELE GEÇİRİLDİ 

Olayın yaşandığı Huzistan eyaleti Valisi Gulamrıza Şariati, dört kişi olan saldırganlardan ikisin öldürüldüğünü, biri yaralı olmak üzere iki teröristin sağ olarak yakalandığı bilgisini verdi.

Vali Şariati, saldırganların askeri üniforma giyerek yetkililerin bulunduğu alanının arkasından ateş açtığını, olayda sivil halktan da yaralı olanların olduğunu söyledi.

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI SÖZCÜSÜ: TERÖR SALDIRISINI GERÇEKLEŞTİREN GRUP, SUUDİ ARABİSTAN'DAN BESLENİYOR 

İran Devrim Muhafızları Sözcüsü Ramazan Şerif bugün İran’ın Ahvaz kentinde gerçekleştirilen terör saldırısının el-Ahvaziye adlı terör örgütüne bağlı unsurlar tarafından gerçekleştiğini belirtti. Ramazan Şerif bu örgütün Suudi Arabistan'dan beslendiğini belirtti. 

İSNA'nın haberine göre İran Devrim Muhafızları Sözcüsü Ramazan Şerif yaptığı bir açıklamada askeri geçit töreni sırasında İran’ın Ahvaz kentinde gerçekleşen terör saldırısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sözcü, "Askeri geçit sırasında halkımıza ve silahlı güçlerimize saldırı gerçekleştiren unsurlar, el-Ahvaziye terör hareketine bağlıdır" ifadelerini kullandı.

Şerif açıklamasının devamında söz konusu terör örgütünün Suudi Arabistan'dan beslendiğini belirterek "Bu terör eylemi, askeri gücümüzün törenindeki azametin görünmemesini hedeflemişti" dedi.

Söz konusu askeri törende, sivil halkın da bulunduğunu vurgulayan İran Devrim Muhafızları Sözcüsü Ramazan Şerif, el-Ahvaziye terör örgütünün bundan önce de terör saldırıları gerçekleştirdiğini hatırlattı.

ZARİF'TEN SERT TEPKİ: ABD’Lİ EFENDİLERİ SORUMLUDUR

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, 10 kişinin hayatını kaybettiği, 21 kişinin yaralandığı terör saldırısına sert tepki gösterdi. Bakan Zarif yaptığı açıklamada, "Terörizmin bölgedeki destekleyicileri ve onların ABD’li efendileri sorumludur” dedi. 

Bakan Zarif, paylaştığı yazıda, "Yabancı bir rejim tarafından işe alınan, eğitim alan ve silahlanan teröristler Ahvaz’a saldırı gerçekleştirdi. Saldırının kurbanları arasında haber mensupları ve çocuklar da yer alıyor. İran, bölgedeki terörizmin destekleyicilerini ve onların ABD’li efendilerini böylesi saldırılar için sorumlu buluyor. İran, İranlıları savunma doğrultusunda seri ve katı yanıt verecektir" ifadelerini kullandı.

haberturk.com