Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) ekonomi birimi yöneticisi Claudio Borio, küresel ekonominin kırılgan göründüğünü ve işlerin aksi gitmedi durumunda merkez bankalarının çaresiz kalabileceğini belirtti.

Uzun süreden beri geniş para politikasına eleştirel yaklaşan Borio, BIS'in son çeyreklik değerlendirmesine dayanarak merkez bankalarının küresel finans krizi sonrasında taşıyabilceğinden fazla yük yüklendiğine bir kez daha dikkat çekti.

Bu durumun yan etkilerinin kaçınılmaz olduğunun altını çizen Borio, Fed'in sıkılaştırma süreci ve doların değerlenmesiyle birlikte gelişen piyasalarda görüen kargaşayı işaret etti.

Merkez bankalatının tükenen cephanesine vurgu yapan BIS yöneticisi, politika yapıcıların bir sonraki düşüş dönemine hazırlıksız olduğunu ifade etti.

Borio, “Faizlerin hala alışılmışın dışında düşük seyretmesi ve merkez bankalarının bilançolarının daha önce hiç olmadığı kadar şişmesiyle birlikte, hastayı sağlığına kavuşturmak ya da hastalığın nüksetmesi durumunda bakımını yapmak için ilaç kalmadı. Dahası, küreselleşme ve çok taraflılık karşıtı siyasi ve sosyal tepki de (hastanın) ateşini artırıyor.” dedi.

OECD tarafından geçen hafta yapılan uyarıda kurum, ticaret gerginliği ve gelişen piyasalardaki volatilitenin küresel büyümenin durağan bir noktaya geldiği anlamı taşıdığını belirtmişti.