Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Piyasaların bu haftaki en önemli gündem maddesi yarın açıklanacak enflasyon verisi.

Tüketici fiyat endeksi Ağustos ayında aylık % 2.30, yıllık %17.90 artmış, yıllık artış 15 yılın en yüksek seviyesi olmuştu.
 





 
 
Yurt içi ÜFE Ağustos'ta % 6.60 artarken, yıllık artış % 32.13'a ulaşmıştı.




Eylül ayında enflasyonda yükselişin devam etmesi bekleniyor. Bloomberg HT'nin anketine katılan 22 kurumun medyan beklentisi Eylül ayında TÜFE’nin %3.6; yıllık bazda ise %21.3 olması yönünde. Beklentinin gerçekleşmesi durumunda tüketici enflasyonu 2003 yılı zirvesine ulaşacak.

Bloomberg HT'ye konuk olan uzmanlar "enflasyonda en kötüsü geride kaldı mı, veri piyasayı nasıl etkiler? sorularını yanıtladı.

"ZAMLARIN YANSIMALARINI GÖRECEĞİZ"

Finansal Danışman Volkan Sarı yıllık bazda % 25'li enflasyon rakamının kaçınılmaz gördündüğünü belirterek "Piyasa beklentileri bu rakamın biraz altında. Maalesef enflasyonda görünüm çok pozitif değil, elektrik zamları, doğalgaz zamları geliyor. Bunların yansımalarını görmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

En kötüsünün henüz geride kalmadığını belirten Sarı "Nisan, Mayıs veya belki Haziran'da enflasyon zirve yapacaktır" diye konuştu.

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı "enflasyonda ekim - kasımda zirveyi göreceği düşünüyorduk ama son zamlarla birlikte 2019'a doğru da sarkma olacak gibi görünüyor" diye konuştu.  

İstanbul Portföy Yönetim Kurulu Üyesi Üyesi Turgay Ozaner enflasyonda en kötüsünün bu ay görülebileceğini, bundan sonraki aylarda sert yükseliş beklemediğini vurguladı.  
 
PİYASAYA ETKİSİ

Finansal Danışman Recep Atakan "benim tahminim (aylık) %4'ün altında bir rakam sürpriz olur, daha üstü sürpriz olmaz. Enflasyon rakamı beklenenden kötü gelirse kurda tekrar yükseliş olabilir" şeklinde konuştu.

Noor CM Yurt içi Piyasalar Satış Müdürü Mert Yılmaz %4'lere yakın aylık enflasyon görülebileceğini belirterek "Enflasyon aylık bazda yüksek gelecek, ama OVP yıl sonu enflasyonunu %20.8 olarak ortaya koydu, bu nedenle yıl sonu için hedeflenen enflasyondan daha yukarı sapma eğilimi göstermeyeceği için piyasa bu beklentiyi zaten fiyatlanmış durumda" dedi.

Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys Eylül ayı enflasyonunun hızlanarak %20'leri geçebileceğini, beklentinin üzerindeki rakamların Türk varlıkları üzerinde etkili olacağını belirtti. Matys "% 25 veya daha yüksek rakam çıkmazsa Türk Lirası kısmen istikrarlı seyrini sürdürebilir" ifadesini kullandı.

TÜKETİCİ FİYATLARINDA 5 YILLIK HAREKET