Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Haluk Bürümcekçi henüz zirvenin görülmediğini söyledi.
 
Kötü bir tabloyla karşı karşıya olunduğunu belirten Bürümcekçi "alt gruplarda yüksek artışlar olduğunu görüyoruz. Ağustos'ta kurda ciddi artış olmuştu. Bunların etkilerini görüyoruz, dolayısıyla zirveyi gördüğümüz söylenemez.

Net bir tahmin yapmak zor, ama yıl sonu için düşüş iyimserliğinde değilim, yüksek kalmaya devam edecektir. Buradaki sorun enflasyon tekrar MB'nin politika faizinin üzerine çıktı, bu da beklentileri tekrar kötüleştirecektir, yeni bir kısır döngüye girebiliriz." dedi.



"EN KÖTÜSÜ GERİDE KALMADI"

Şekerbank Başekonomisti Gülay Elif Girgin "Aylık % 6.23 rakamı çok yüksek. Ağustos'ta TL çok ciddi değer kaybı yaşadı. Önümüzdeki dönemde bu denli yüksek kur geçişkenliğiyle muhtemelen en kötüsü geride kalmadı" değerlendirmesini yaptı.  

Girgin, şu anki görünümde yıl sonuna kadar %30'a kadar bir gidişat olabileceğini ifade etti.
 


İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin de tahminlerin çok üzerinde rakamlar geldiğini belirterek "%24 gibi bir seviye bu yıl içerisinde görülmesi kesin olamayan bir seviyeydi. Kurdan geçişkenlik eski senelerin çok üzerinde gerçekleşiyor. %5 hedefinden uzaklaşmamız, çift hanenin çok üzerinde olmamız beklentileri de bozuyor. Kurdan etkilenen de etkilenmeyen de fiyatlarını artırabiliyor.

Dolayısıyla önümüzdeki dönemde de enflasyonun geldiği yüksek seviyelerin zincirleme etkisiyle muhtemelen biraz daha yükseliş göreceğiz. Zaten elektrik ve doğalgaz zammından dolayı yükselişin süreceğini tahmin ediyorduk, bu rakam sonrası bu ihtimal daha da kuvvetlendi." şeklinde değerlendirme yaptı.

Sezgin gelinen noktada yıl sonunda %26'ların konuşulabileceğini ifade etti.



ENFLASYONDA SERT YÜKSELİŞ

Enflasyon yükselişini Eylül'de de sürdürdü. TÜFE yıllık bazda %24.52'ye ulaştı, aylık bazda %6.3 ile 2001'den beri en yüksek seviyeye çıktı. Çekirdek enflasyon %17.22'den %24.05'e yükselirken üretici fiyatları aylık %10.88, yıllık %46.15 arttı.