Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, NTV'ye yaptığı açıklamada eylül ayı enflasyonuyla ilgili "beklentilerin üzerinde bir rakamla karşı karşıya kaldık." dedi. Enflasyonla mücadele planının haftaya açıklanacağını belirten Bakan Albayrak, en kötünün geride kaldığını, spekülatif atakların atlatıldığını belirterek "Ekonomide yaşananları geride bırakacak sinyal geliyor " dedi.

Albayrak enflasyon trendinin Ekim'le birlikte kırılacağını belirtti.  Kamu Maliyesi Değişim ve Dönüşüm Ofisi'nin yerli ve milli olduğunu vurgulayan Bakan, tek firmadan (McKinsey) değil, birçok firmadan görüş alındığını ifade etti.

Albayrak'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle;

Ağustos'tan bugüne yaşadığımız son iki ayı doğru tanımlamak lazım. Kur üzerindeki spekülatif atağı püskürttük. Ticaret dengesi açısından baktığımızda Temmuz'da yüzde 70 ağustosta yüzde 80'lere çıktığımız ve ihracatta daralmadığımız dengelenme sürecini görmeye başladık. Spekülatif atakların püskürtülmesiyle kurda daha iyi bir etkiyi görmeye başladık.,

EKİM AYI ÇOK DAHA İYİ BİR SÜRECE İŞARET EDİYOR

Ekim ayında meclisle atacağımız adımlarla süreç daha pozitif atımlarla sürecek. Bu trend ekimle birlikte kırılacaktır. Alo 175 diye şikayet hattımız var. Mayıs, haziran faturaları Eylül fiyatları. Ticaret bakanlığımızla bu sürede ciddi mücadele ettik. Eylül itibari ile bu sürecin kötüsünü atlattık, ekim ayı ise çok daha iyi bir sürece işaret ediyor

YEP'teki 2018 ve 2019 hedeflerimiz gerçekçi. Enflasyon süreciyle ilgili paydaşların tamamıyla görüşme sürecine başladık.Herkes elini taşın altına koyacak. Hep birlikte mücadele bu sürecin içinden çok daha güçlü bir şekilde çıkmak için elzem.

KAMU MALİYESİ DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM OFİSİ

"Türkiye'de bir sistem değişikliği yaşadık. Birçok çalışmalar yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Yabancı firmalarla çalışıyor söylentileri dün de çalışıldı bugünde çalışılacak, yarın da çalışılır. Sadece bahsi geçen firmayla (McKinsey) görüştük bilgi aldık.

Amerikalı var Avrupalı şirketler var. Danışman hocalarımızdan da katkı aldık. Yeni dönemde bir ofis kurduk bu ofis tamamen yerli ve milli. Görüş alacağız ama yerli ve milli duruşla biz yöneteceğiz. Yapılan yorumlar cehaletten değilse ihanettendir.

Biz çok sağlam yerli ve milli bir dik duruşla en ufak bir sekteye uğratmadan Cumhurbaşkanımızın önderliğinde emin adımlarla yürüyoruz. Milletimizin yüzünü yere eğen en ufak bir şey yapmayız.

Türkiye'ye özgün kendi modelimizi uygulama noktasında kendi milli aklımızı ortaya koyarak ofisi kurduk. Ofisin başında biz varız. Yarın öbür gün başka akıllara da soracağız.