Leyla Alaton: İtalya'da dizayn et, Çin'de üret, Türkiye'de sat modeli bitti
Alvimedica Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Alaton "Ben Globalizasyona karşı değilim, ama Global şirketlerin Lokal şehirleri var; yani sen bir ülkeden para kazanıyorsan, o ülkenin ekonomisine katkın olması lazım" dedi
Alvimedica Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Alaton Bloomberg HT'deki Üst Düzey programında Arzu Maliki'nin sorularını yanıtladı.
Alvimedica için 2018 nasıl geçiyor? Hedeflerinize ulaştınız mı? Neler yaptınız son 2 senede?
Çok yoğunduk çünkü önemli bir atılım içindeyiz; İtalya'da bir fabrikamız var, teknoloji transferi yapmak üzere yeni bir fabrikayı inşaa ediyoruz Çatalca'da Serbest Bölge'de şu anda olan fabrikaya bitişik bir şekilde..ve bu sene sonu inşallah üretime başlayacağız 2. bölümde, bildiğiniz gibi 50 milyon Dolar'lık bir yatırımdan bahsediyoruz ve bu senenin sonunda üretime geçmesi ve ihracata başlamasını planlıyoruz ve çok heyecanlıyız.
Sektördeki pazar paylarının dağılımı nasıl? Yabancı payı ne kadar?
Sadece yabancı var; Medikal cihaz sektöründe ne yazik ki en çok yurtdışına bağlı olduğumuz sektörlerden bir tanesi; bizim de zaten kurulma amacımız bu katma değeri yüksek, bu kadar ürünleri yurtdışından ithal etmek zorunda değiliz, Ülkemiz'de bunları yapabiliriz, böyle mühendislere sahibiz düşüncesiyle Merhum Babam İshak Alaton'nun 10 sene evvel temelini attığı şirketin, şu dönemde de anlıyoruz ne kadar önemli bir sektör olduğunu..
Proje Bazlı Teşvik Sisteminden de yararlanıyorsunuz..Üstelik tek kadınsınız teşvik alan..Burada kriterler nelerdi? Bu teşvik kapsamında neler yapacaksınız anlatır mısınız?
Ölçeğin büyüklüğü önemliydi yani biz 2 sene boyunca uğraştık bunu hakediyoruz demek için; yani bu yoldan geçene verilecek bir teşvik değil, bunun altyapısı için 2 sene uğraşıldı, birileri başlamalı ve yapmalıydı ve bu çok büyük bir yatırım..ve yurtdışında da yapılıyor bu ve biz teknoloji transferini yapacağız ve Türkiye'de bunu inşallah daha ucuza üreteceğiz. Bu teşvik de maddi manevi bize çok büyük destek; çok komplike bir iş ve mühendislik gerektiren bir iş.
Bu sektörün elemanları da pahalı elemanlar; ve Türkiye'de çok fazla olmayan elemanlar..
İhracatta da 80 ülke var; Tayland, Singapur'da ofislerimiz var; Latin Amerika'da varız yani Amerika hariç çünkü Amerika'da izin almak uzun sürüyor işte klinik araştırmalar istiyorlar.
Döviz kurlarındaki hareketlerden nasıl etkilendiniz? Bir hedge mekanizmanız var mı?
Biz mallarımızın yüzde 90'nını ihracat yapıyoruz; Dolar kurundan dolayı da biz ihracatta daha avantajlı konumdayız şu anda..
İstihdamda da şu an 250 kişiyiz ve sene sonuna kadar 250 kişiyi daha alacağız ve büyüyor olmak gurur kaynağı ve güzel birşey..
Türkiye bir tekstil ülkesi ve dükkanların yüzde 85'nin malı Çin'den geliyor, geri kalan yüzde 5'i 15'i de Bangladeş'ten vs..yani sen tekstil ülkesi olup en küçük şeyi dahi yurtdışından getiriyorsan geçmiş olsun..Ben Globalizasyona karşı değilim, ama Global şirketlerin Lokal şehirleri var; yani sen bir ülkeden para kazanıyorsan, o ülkenin ekonomisine katkın olması lazım. İtalya'da dizayn ettir, Çin'de üret, Türkiye'de sat bu model bitti..yüzde 50-50 olacak.
Bu Denetleme şirketleri şirketlere faydalı oluyorlar mı? İşte mesela bir Mc Kinsey tartışması var, siz de Alarko Holding olarak çalıştınız bu şirketle..Görüşlerinizi alabilir miyiz?
Bizim kurucularımız İshak Bey ve Üzeyir Bey yaşarlarken biz bu Global Danışmalık şirketini davet ettik dedik ki ileride bu şirketin geleceği ne olmalı? Yani bize yol gösterici bir rapor sunar mısınız dedik; onlar bizle tek tek görüştüler ve bir rapor sundular; Danışmanlık şirketleri bir Doktor'a benzer, senin röntgenini çekerler, sana reçete yazarlar ister uygularsın ister uygulamazsın size kalmış birşey.