Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed'e yönelik ağır eleştirilerinin ardından tüm dünyadan merkez bankacıları Fed'i savunan açıklamalarda bulundu.

Donald Trump, ABD hisse senedi piyasasının sert düşüşünün saatler sonrasında, Fed'in bu yılki faiz artırımları serisi nedeniyle ağır eleştiride bulundu. ABD Başkanı, daha öncesinde Fed'in “kafayı yediğini” söylemişti.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Perşembe günü Bali'de gerçekleştirilen yıllık toplantısındaki panel tartışması esnasında Güney Afrika Merkez Bankası Başkanı Lesetja Kganyago, Trump'ın eleştirisinin kuruma zarar verip vermediği yönündeki soruya karşılık merkez bankası bağımsızlığının önemine vurgu yaptı.

“Regülatörlere sürekli siyasi müdahale olmadan bağımsız hareket edebilecekleri alan tanınmalı.” diyen Kyanyago, merkez bankalarına hedeflerinin doğrultusunda bu alanın tanınması gerektiğinin altını çizdi.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney, konuyla ilgili değerlendirmesinde “Bence bu soruyu yanıtlamanın en makul yolu Lesetja'nın cevabına katılmak.” dedi ve Powell'ın uzmanlığının altını çizdi.

Konuyla ilgili daha erken saatlerde yorum yapan IMF Başkanı Christine Lagarde da CNBC ile gerçekleştirdiği mülakatta Powell'ın arkasında durarak, “Ben Jay Powell'ı delilikle bağdaştırmazdım.” dedi ve Powell'ın ve kurulunun kararlarını hakiki bilgiye dayanarak verdiğini söyledi.

Trump, Fed'e atadığı Powell'ı faiz politikası nedeniyle Temmuz ayından bu yana açık bir şekilde eleştiriyor. ABD Başkanı, yılın üçüncü faiz artırımının ardından Eylül'de faiz artırımlarından “memnun olmadığı” belirtmişti.