Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanlığı, finansman programı çerçevesinde dün açıkladığı 2 milyar dolarlık eurobond ihracına ilişkin açıklama yayınlandı.

Açıklamada eurobond ihracında satış tutarı 2 milyar dolar olurken, 6 milyar dolarlık talep geldiği belirtildi.

Hazine'nin açıklamasına göre 2023 vadeli tahvil ihracında getiri oranı yüzde 7.5 (UST + 447.5 bp), kupon oranı yüzde 7.25 olarak gerçekleşti.

HAzine hesaplarına 23 Ekim tarihinde girecek olan tahvil satışında alıcıların yüzde 60'ını ABD, yüzde 23'ünü İngiltere, yüzde 11'ini diğer Avrupa ülkeleri, yüzde 5'ini Türkiye ve yüzde 1'ini diğer ülkelerden yatırımcılar oluşturdu.

Bu yılın üçüncü eurobond satışıyla birlikte uluslararası sermaye piyasalarından dolar cinsinden tahvil ihracıyla gerçekleştirilmesi planlanan 6.5 milyar dolarlık dış finansmanın 6 milyar dolarlık kısmı tamamlanmış oldu.

Bakanlık tarafından 2018 yılında gerçekleştirilen tahvil ihraçlarının ilki 17 Ocak'ta gerçekleştirildi. 2 milyar dolarlık 10 yıl vadeli eurobond ihracında faiz oranı yüzde 5.20 (UST + 266.7 bp) seviyesinde gerçekleşti.

Dolar cinsinden ikinci borçlanmaya ise 24 Nisan tarihinde gidilirken ihraç miktarı yine 2 milyar dolar oldu. 10 yıl vadeli tahvil ihracında gerçekleşen faiz yüzde 6.20 (UST + 336.8 bp) oldu.

"Tahvil ihracına gelen 3 kat talep güvenin göstergesi"

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, uluslararası sermaye piyasalarında dün 2 milyar dolar tutarında gerçekleştirilen tahvil ihalesine, ihraç tutarının 3 katından fazla talep geldiğini belirterek, "Küresel finans sistemindeki dalgalanmaların bu denli yüksek olduğu bir dönemde, ihraç tutarının 3 katından fazla gerçekleşen bu talep, piyasaların ve yatırımcıların ülkemizin sağlam ekonomik ve finansal göstergelerine duyduğu güvenin bir göstergesi olması açısından oldukça önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Albayrak "İhale, Türkiye'nin sağlam iktisadi temellerinin, dış şoklara karşı dayanıklılığının, hayata geçirdiğimiz politika ve tedbirlerin etkilerinin yatırımcılar tarafından son derece olumlu karşılandığını net bir şekilde yansıtmıştır." ifadesini kullandı.

Albayrak, küresel finans sistemindeki dalgalanmaların bu denli yüksek olduğu bir dönemde ihraç tutarının 3 katından fazla gerçekleşen talebin, piyasaların ve yatırımcıların ülkenin sağlam ekonomik ve finansal göstergelerine duyduğu güvenin bir göstergesi olması açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı.

"Adım adım hayata geçireceğiz"

İhraç sonucunun, atılan adımların ve Yeni Ekonomi Programı'nın (YEP) küresel finans çevrelerince ne kadar güçlü karşılık bulduğunu ortaya koyduğuna dikkati çeken Albayrak, şunları kaydetti:

"İhalenin sonucu, uzun zamandır uluslararası yatırımcılarla gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde vurguladığımız Türkiye'nin iktisadi temellerinin sağlamlığının, dış şoklara karşı dayanıklılığının ve hayata geçirdiğimiz tedbirlerin başarısının yatırımcılar tarafından teyit edildiğini net bir şekilde yansıtmıştır. YEP kapsamında ortaya koyduğumuz hedeflere ulaştıkça, stratejilerimizi ve politikalarımızı hayata geçirdikçe, Türkiye'ye küresel piyasalarda duyulan güven daha da artacak, makroekonomik göstergelerimiz çok daha iyi seviyelere ulaşacaktır. Enflasyon ile mücadele başta olmak üzere, YEP'in temel alanları olan bütçe disiplini, ekonomik dengelenme, ihracata ve teknoloji üretimine dayalı büyüme için politikalarımızı adım adım hayata geçireceğiz."