Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), Türkiye otomobil sektörü ve iç pazara dair verilerini açıkladı. ODD verilerine göre Türkiye pazarı, 2017 sonu itibarıyla dünya genelinde 18, AB ülkeleri arasında da 6’ıncı sırada yer alıyor. Pazardaki gelişmeleri değerlendiren ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, geçen yıl ulaşılan 1 milyon adetlik satış rakamlarına bu yıl çıkmanın zor olduğunu söyledi. 

Erce, "Son yıllarda sürdürülebilir bir piyasa seviyesine ulaşan otomotiv pazarı bu yıl ciddi bir daralma yaşıyor. Geride bıraktığımız 9 aya baktığımızda, 480 bin adetlik satışla, bir önceki yılın aynı döneminde gerçekleşen 647 bin adetlik satışa oranla yüzde 26 oranında bir daralma görülüyor. Yıl sonunda 600 bin adetler seviyesinde bir pazar gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” dedi. Geçen yıl otomotiv pazarı 956 bin 194 adetle yılı kapamıştı. Rakamlar, ODD'nin yıl sonu beklentisi gerçekleşirse 2018 yılında pazarın yaklaşık yüzde 37 oranında daralacağını gösteriyor." dedi.

'TÜRKİYE'DEKİ OTOMOBİLLERİN YÜZDE 34'Ü 16 YAŞIN ÜSTÜNDE'

Otomobil sahipliği oranları, yaşlı araç parkı ve iç pazarın potansiyeline dair de veriler aktaran Erce, "Türkiye, önemli bir iç pazar potansiyeline sahip. Dünyadaki otomobil sahipliği oranlarına baktığımızda bunu daha net görebiliyoruz. Türkiye’de kişi başına düşen otomobil sahipliği 199 adetle, Batı Avrupa ortalamalarının çok altında" diye konuştu. 

Aynı tablonun araç yaşlarına bakıldığında da görülebildiğini kaydeden Erce, "Binek otomobilde araç parkında yer alan 20 yaş üstündeki araç sayısı yaklaşık 4.3 milyon adet, 16-19 yaş arasındaki araç sayısı ise yaklaşık 1.5 milyon adet . Pazarın yaklaşık yüzde 34’ünün 16 yaş ve üstü olduğunu görüyoruz” dedi.

'SEKTÖR İÇİN TEŞVİKLER ÖNEMLİ'

Otomotiv Ekosisteminin korunması gerektiğine dikkat çeken ODD Genel Koordinatörü Erce, "Ülkemizin lokomotif sektörlerinden otomotivin ihtiyacı, teşvik programlarının yanı sıra iç pazarı yeniden 1 milyon seviyelerine taşıyacak politikaların geliştirilmesi, güven ortamı ve istikrarın sürdürülebilir kılınmasıdır. Önümüzdeki dönemde de otomotiv ekosisteminin korunarak geliştirilmesi, küresel otomotiv arenasında sektörümüzün rekabet gücünün devamlılığı ve desteklenmesi adına çok önemli” dedi.

VERİLER MAGMA DATA'DA TOPLANACAK 

ODD’nin en önemli sorumluluklarından birinin de gerek üyelerine gerekse otomotiv sektöründeki paydaşlara, bilgiyi zamanında ve en doğru haliyle sunmak olduğunu söyleyen Hayri Erce, "ODD, 15 yıldır sektörel veri çalışmalarını bir veri tabanı üzerinden yürütüyor. Hazırlık ve altyapı çalışmalarının ardından teknolojinin getirdiği yeniliklerden faydalanarak daha kapsamlı bir veri tabanı alt yapısına geçtik ve MAGMA DATA ismini verdiğimiz yeni veri tabanımızı hayata geçirdik. ‘Verinin Özüne Ulaş’ sloganıyla birleştirdiğimiz Magma Data daha kapsamlı bir veriye kaynak oluşturacak” diye konuştu.


HT