Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de kişisel gelir vergisinde indirime gidilmesine ilişkin taslak planı açıklandı. Çin'de söz konusu destekler, ekoomik büyümenin önemli ölçüde yavaşlaması nedeniyle önem teşkil ediyor.

Çin'de Cuma günü yapılan açıklamaya göre GSYİH, yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.5 ile 2009'daki küresel finans krizinden bu yana en yavaş artışını kaydetti.

Xinhua haber ajansının Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan taslağa dayandırdığı haberine göre vergi mükellefleri, sağlık, eğitim, konut kredisi faizi veya kira ve yaşlı akrabalara yönelik harcamalarda vergi indirimi talep edebilecekler. Her kategori için indirilebilen miktar aylık 1,000 yuan (144 dolar) ile 2,000 yuan arasında değişecek.

Çin hükümeti tarafından atılan vergi indirimi adımı, vergiden muaf kişisel gelir sınırının bu yıl aylık 3,500 yuandan 5,000 yuana çıkarılmasıyla büyük ölçüde bekleniyordu. Başbakan Li Keqiang geçtiğimiz ay Çin'in daha belirgin verg indirimlerine gidilmeye çalışılacağını söylemişti. Maliye Bakanı da bu ay daha fazla önlemin yolda olduğunu işaret etmişti.

Hanehalkı üzerindeki vergi yükünü azaltmak için harekete geçen Çin, bu yıl ticaret anlaşmazlığı, Borsadaki düşüşün görünüme ilişkin güveni azaltması gibi şiddeti giderek artan zorluklarla karşı karşıya kaldı. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde büyümenin dinamosu olan tüketim, yönetimin vergi indirimi adımından destek bulabilir.