Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:45'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, Çinli yetkililerin dünyanın ikinci en büyük ekonomisini destekleme taahhüdünde bulunmaları ve buna bağlı olarak Asya seansının haftaya ralli ile başlamasının ardından, Avrupa hisselerine paralel yükseldi. Dolar ve ABD Hazine tahvilleri sakin seyrederken, İtalyan tahvilleri değer kazandı.

Sigorta ve madencilik şirketlerinin hisseleri Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki yükselişlere öncülük ederken, hem bölgesel gösterge hem de Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları son dört seansta ilk kez yukarı yönde hareket etti. Çin'de, Şanghay Bileşik Endeksi geçen haftanın sonunda yetkillerden gelen sözlü müdahale ve kişisel gelir evrgisi oranlarınad indirime gidilme planlarının ardından yüzde 4'ten fazla yükseldi ve Mart 2016'dan bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirdi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ülkenin özel sektörüne "tereddütsüz" destek sağlama taahhüdünde bulundu.

İtalya'nın ülke tahvilleri, popülist hükümetin bütçe açığının mevcut planlanandan daha fazla büyümesine izin vermeyecekleri taahhüdünde bulunmasının ardından yükselişini sürdürdü. Sterlin, İngiltere'nin Brexit müzakerelerinde kırmızı çizgilerini daha da belirsiz hale getirmesi ve buna bağlı oalrak Başbakan Theresa May için tehlikenin artması ile birlikte geri çekildi.

Küresel piyasalarda riskler, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının sürmesi, muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi sonrası ABD ile Suudi Arabistan arasında artan gerginlik, İtalya bütçesine ilişkin tartışmalar ve ara seçim öncesi ABD Başkanı Donald Trump'tan gelebilecek öngörülemez adımlar ile birlikte halen sürüyor. Ancak hisse senetleri, birkaç haftadır süren oldukça kötü seyrin ardından tekrar bir yukarı hareket deniyor ve Amazon, Alphabet, Microsoft ve Intel'den gelecek kar sonuçları ve bunun yanuında ABD büyüme verileri önümüzdeki günlerde piyasalra bir destek sağlayabilir.

Diğer taraftan, emtia grubu karışık seyretti. Brent petrolü varil başına 80 dolara doğru tırmanırken, altın değer kaybetti. Gelişen piyasa hisse senetleri yukarı yönde hareket etti. Güney Afrika randı, hükümetin bütçeyi açıklamasından önce ralli yaptı.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Kar sezonu hız kazanıyor. Bu hafta karlarını açıklayacak önemli şirketler arasında Amazon.com, Alphabet, Intel, Verizon, Microsoft, Twitter, McDonald’s, UBS, Deutsche Bank, Barclays, Total, United Technologies, Caterpillar, Halliburton ve Linde yer alıyor.
*Euro Bölgesi, Endonezya, İsveç ve kanada merkez bankaları politika kararlarını açıklayacak.
*Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcıları,  faiz oranlarını 2019 yazı boyunca rekor düşük seviyede tutma taahhüdünü yineleyerek, varlık alım programının bu yıl sona erdirileceğini teyit edebilir. Başkan Mario Draghi, AMB politka kararları sonrası basın toplantısı düzenleyecek.
*Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, ABD'de GSYH üçüncü çeyrekte yavaşlayabilir, ancak halen 2015 ortasından bu yana en yüksek hızını koruyabilir.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:40'ta yüzde 0.5 yukarıda seyrediyordu.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.4 yükseldi.
*İtalya'da FTSE MIB Endeksi yüzde 0.7 tırmandı.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksş yüzde 0.9 ile son bir ayın en büyük yükselişini gerçekleştirerek bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.2 tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükselerek iki ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düştü.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.4 düşerek 1.3025 seviyesine indi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 kayıpla 112.83 seviyesine inerek yaklaşık 2 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi değişmeyerek yüzde 3.19'da kaldı.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 7 baz puan düşerek yüzde 3.415 ile iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan artarak yüzde 0.47 seviyesine çıktı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 1.558'e geriledi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.05'ten az yükselerek varil başına 69.14 dolara çıktı.
*Brent petrolü yüzde 0.2 yükselerek varil başına 79.94 dolara ulaştı.
*Bakır yüzde 1.3 ile yaklaşık 2 haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek pound başına 2.81 dolar ile yaklaşık 3 haftanın zirvesine tırmandı.
*Altın yüzde 0.3 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek ons başına 1,223.11 dolara indi.

(15:45'te güncellendi)