Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:35'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, Caterpillar ve 3M'in bugün açıklanan finansallarının şirket karlarının zirveyi görümüş olabileceği endişelerini artırmasının ardından sert düştü. Dow Jones Endeksiyaklaşık 500 puan geriledi. Yen, altın ve ABD hazine tahvilleri, güvenli liman niteliğindeki varlıklara gelen alımlarla yükseldi.

Ticaret savaşı ve yükselen faizlerin şirket karlarındaki güçlü yükselişi durduracağına yönelik yatırımcı endişeleri, ABD hisse senetlerindeki satış dalgası getirdi ve bunun sonucu, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi son 14 seansta 12'nci düşüşünü göstermeye yöneldi. Caterpillar seans başında, artan hammadde fiyatlarına ilişkin endişelerle yüzde 8 kadar değer kaybederken, 3M tahminini düşürmesinin ardından yüzde 7'den fazla değer yitirdi. Russell 2000 Endeksi bu yılki kazançlarını geri vererek eksiye geçti.

Miller Tabak + Co. hisse senedi stratejisti Matt Maley, "İşlem gerilimi önemli, faiz seviyeleri önemli, ancak önümüzdeki bir ya da iki hafta içinde karlar önemli olacak," dedi ve "Bazı kilit çokuluslu şirketlerin hayalkırıklığı yaratan sonuçların bir sorun" şeklinde görüş bildirdi.

Dow Jones Endeksi seansın başlangıocınına rdından, diğer endeks üyelerinin olumlu finansallarından destek bularak kayıplarının bir kısmını geri aldı. McDonald’s ve Verizon hisseleri, finansallarının tahminlerden iyi çıkmasının ardından ralli yaptı. Enerji ve teknoloji hisseleri S&P Endeksi'nde en fazla kaybettiren gruplar oldu.

Stoxx Europe 600 Endeksi Aralık 2016'dan bu yana en düşük seviyesine gerilerken, Asya hisse senetleri ayı piyasasının eşiğine geldi. En sert düşüşlerin bazıları, Japonya, Hong Kong ve Pazartesi günü iki yılı aşkın sürenin en büyük yükselişinin görüldüğü Çin'de gerçekleşti. Renault ve bazı Avrupalı teknoloji şirketlerinin hayalkırıklığı yaratan finansalları Avrupa'daki sıkıntıyı artırdı.

Yatırımcıların sinirleri, küresel hisse senetlerinin bu ayki kayıplarını toparlamaya çalışması ancak bunda başarılı olamamasının ardından kaliteye kaçış hareketinin şekillenmeye başlaması ile birlikte tam olarak ön plana çıktı. Bu hafta açıklanacak olan ABD GSYH büyüme rakamları ve Amazon, Alphabet, Microsoft ve Intel gibi önemli şirketlerden gelecek kar rakamları düşüşün daha ne kadar süreceği konusunda belirleyici olabilir. Bunun yanında, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümüne, İtalya'nın bütçesine ve brexit'e ilişkin belirsizlikler de beklentileri olumsuz etkileyen faktörler arasında yer alıyor.

Rakuten Securities Australia'dan Nick Twidale, hazırladığı notta, " Küresel finansal piyasalar, çeşitli jeopolitik endişelerin yatırımcı güvenini olumsuz etkilemesi ile birlikte ralli yapmakta güçlük çekiyor," dedi ve "Dünyanın kalan kısmının mevcut ortam konusunda çok daha karamsar görünmesi ile birlikte, piyasalar güçlü bir düzeltmeye hazırlanıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Hisse senetleri, Çin'in üst düzey yetkililerin dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde güveni terkrar sağlama çabaları dahilinde, özel şirketlerin fonlama sıkıntılarını azaltmaya yönelik tedbir açıklamasından fazla birdestek bulamadı. Çin Devlet Konseyi, özel şirketler tarafından tahvil finansmanını destekleyeceklerini açıkladı ve merkez bankasının buna imkan yaratmak için fonlama sağlayacağını duyurdu.

Diğer taraftan, petrol son beş haftanın en düşük seviyesi yakınlarında işlem gördü. Gelişen piyasa hisse senetleri, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın rejim karşıtı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın aralarında Suudi generallerinin de olduğu bir grup tarafından öldürüldüğünü söylemesinin ardından değer kaybetti.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Kar sezonu hız kazanıyor. Bu hafta karlarını açıklayacak önemli şirketler arasında Twitter, UBS, Deutsche Bank, Barclays, Total, Halliburton ve Linde yer alıyor.
*Euro Bölgesi, Endonezya, İsveç ve kanada merkez bankaları politika kararlarını açıklayacak.
*Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcıları, faiz oranlarını 2019 yazı boyunca rekor düşük seviyede tutma taahhüdünü yineleyerek, varlık alım programının bu yıl sona erdirileceğini teyit edebilir. Başkan Mario Draghi, AMB politka kararları sonrası basın toplantısı düzenleyecek.
*Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, ABD'de GSYH üçüncü çeyrekte yavaşlayabilir, ancak halen 2015 ortasından bu yana en yüksek hızını koruyabilir.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi New York saati ile 09:45'te yüzde 1.5 aşağıda seyrediyordu. Dow Jones yüzde 1.3 düşerken, Nasdaq Bileşik yüzde 1.8 geriledi.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.4 düştü.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 1.1 geriledi.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 2.3 düştü ve düşüşünü beşinci güne taşıdı.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 2.1 geriledi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.1 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1'den az düştü.

*Euro dolar karşısında fazla değişmeyerek 1.1462 seviyelerinde kaldı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.3005 seviyesine tırmandı.

*Yen dolar karşısında yüzde 0.6 yükselerek 112.11 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 7 baz puan düşerek yüzde 3.12'ye inerken, 2 yıllıkların faizi beş baz puan kayıpla yüzde 2.86'ya düştü.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan düşerek yüzde 0.41'e indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 2 düşerek varil başına 67.76 dolara indi ve son üç günde ilk kez geriledi.

*Altın yüzde 1.4 değer kazanarak ons başına 1,238.83 dolara çıktı.

(17:35'te güncellendi)