Advertisement
HABERLER ABONE OL

İsrail Merkez Bankası, Hamas'a karşı savaşın üzerinden neredeyse üç ay geçmesine rağmen piyasaların istikrara kavuştuğu düşüncesiyle, 2020'deki küresel salgının zirvesinden bu yana ilk kez faiz oranlarını düşürdü.

Banka politika faizini %4,75'ten %4,5'e düşürerek Temmuz ayından bu yana devam eden para politikasında faizlerin sabit tutulduğu döneme son verdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin sınırlı bir bölümü bu hamleyi öngörürken piyasalar faizlerin 2024 sonuna kadar %3,4'ün altına düşeceğini tahmin ediyor.

Karara ilişkin açıklamada, yetkililer Kasım ayındaki yönlendirmelerini büyük ölçüde tekrarlayarak, "fiyat istikrarı ve ekonomik faaliyetin desteklenmesinin yanı sıra piyasalarda istikrarın sağlanması ve belirsizliğin azaltılmasına" odaklanıldığını söyledi. Banka bundan sonra ne yapmayı planladığına dair zamanlama konusunda net bir sinyal vermedi.

Açıklamada "Faiz patikası savaştaki gelişmelere ve bundan kaynaklanan belirsizliğe göre belirlenecektir. Finansal piyasalarda son dönemde gözlenen istikrarın yerleşmesi ve enflasyon ortamının hedef aralığa doğru ılımlı seyretmeye devam etmesi halinde, para politikası ekonomik faaliyeti desteklemeye daha fazla odaklanabilecektir" ifadeleri yer aldı.