Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası yılın son enflasyon raporu toplantısında enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etti.

Banka, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 13.4'ten yüzde 23.5'e yükseltirken 2019 yılı sonu TÜFE tahmini yüzde 9.3 düzeyinden yüzde 15.2'ye, 2020 yılı sonu TÜFE tahmini de yüzde 6.7'den yüzde 9.3'e yükseltildi.

Uzmanlar, yeni tahminlerin daha gerçekçi olduğuna dikkat çekiyor.

Turkey Macro View Consulting CEO'su Serkan Özcan Bloomberg HT'ye enflasyon tahminlerinin beklentilerle daha uyumlu olduğunu bildirdi. Özcan "Enflasyonda yıl başına göre düşündüğümüz noktalarda değiliz. Kur geçişkenliğinin daha hızlı ve sert biçimde etkili olduğunu gördük. Yeni Ekonomi Programı'na göre sene sonu beklentisi biraz daha arttırılmış ve piyasa beklentileriyle daha uyumlu.

MB'nin 2019 için politika tahmin aralığına bakınca en kötüsü geride kaldı demek için muhtemelen gelecek yılın ilk yarısını bitirmemiz gerekecek. Sıkı para politikası ve kamu maliyesi tarafında bugün olduğundan farklı bir eyleme geçmedikçe gelecek seneki %15'lik beklenti makul görünüyor" diye konuştu.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi ise Merkez bankasının enflasyon tahminini % 23.5'e tyükselterek daha gerçekçi seviyeye getirildiğini söyledi. Bürümcekçi " enflasyonun uzun süre yüksek kalacağı gibi bir tablo var ama Merkez Bankası buna şu an için bir tepki vereceğini söylemiyor, beklemede gibi görünüyor" dedi.

GCM Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise Merkez Bankası’nın yeni tahminlerinin piyasa gerçekleriyle daha uyumlu olduğunu belirtti ve "diğer yandan YEP’e göre biraz daha yüksek olmasını bozulan fiyatlama dinamikleri çerçevesinde yüksek enflasyon risklerinin geniş çerçevede devam ediyor olmasına bağlamak gerekir. Bu kapsamda da mevcut şartlarla enflasyonla mücadele 2020 yılına kadar olan bir süreyi kapsayacak görünüyor." değerlendirmesini yaptı.