Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin yönetimi, hayalkırıklığı yaratan ekonomik verilerin mevcut kademeli yaklaşımın iyi sonuç vermediğini göstermesi ile birlikte, ilave teşvik tedbirlerinin planlandığını işaret etti.

Devlet Başkanı Xi Jinping'in başkanlığında Çarşamba günü gerçekleştirilen Politbüro toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, ülkenin ekonomik durumu değişiyor, aşağı yönlü baskı artıyor ve hükümetin bunu dengeleyebilmek i,çin zamanında adımlar atmasına ihtiyaç var.

Artan aciliyete ilişkin bu işaret, satın alma yöneticileri (PMI) verilerinin küresel büyüme üzerinde olumsuz etkisi olabilecek riskleri getiren geniş tabanlı bir bozulmayı göstermesinden birkaç saat sonra geldi. Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin, ABD ile ticaret savaşı ve ülke içi borç azaltımından zarar görüyor.

Bu baskı yaratan zorluklarla birlikte, yetkililer şimdiye dek, önceki yavaşlamanın ardından gelen güçlü mali tedbirleri tekrarlamaktan ziyade, vergi indirimleri ve düzenleyici kurallarda rahatlama gibi ılımlı politika desteklerini sağladı. Yatırımcılar, yuanın dolar karşısında son 10 yılın en düşük seviyelerinde dalgalandığı ve hisse senetlerinin değer kaybettiği bir ortamda bu gibi hafif tedbirlerden ikna olmamış görünüyor.

Sydney'de Moody’s Analytics ekonomisti Katrina Ell, "Daha yavaş bir büyümeyi kabul etmek Beijing için uzun süredir bir meydan okumaydı, ancak şimdi yavaşlamanın hızı rahatlık alanının oldukça dışında," dedi ve "Son yıllarda, dengeleme hareketi, ekonomik büyümeye istikrar kazandırma baskılarına karşılık finans sistemindeki riskleri gidermeye yönelikti. İkincisi tekrar önplana çıkıyor görünüyor" şeklinde görüş bidlrdi.