Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün akşam saatlerinde Bakan Albayrak'ın otomobil, beyaz eşya ve konutta vergi indirimleri açıklamasının bütçeye yönelik endişeleri gündeme getirmesiyle %3 civarında artışla 5.50'den 5.62'ye yükselen kur yeni güne 5.58 seviyelerinde başladı, daha sonra %1'i aşan artışla 5.64'e yükseldi.

Kur ardından %1'den fazla düşerek 5.51 seviyesine kadar geriledi.

Euro/TL de yeni günde % 1'in üzerinde artışla 6.34'ten 6.40'a yükseldi, sonrasında 6.30'lara çekildi. 

TÜSİAD Başekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğlu Bloomberg HT'ye kurda dünkü yükselişte bütçe endişesinin öne çıktığını belirterek "Her türlü vergi indiriminin bütçeye etkisi var. Bu sene herkes bütçeyi çok yakından takip ediyor. Bunu açıklarken bütçe etkisini de açıklamak gerekir ki piyasanın kafasında soru işareti olmasın.

Yeni Ekonomi Programı açıklandığında mali tarafta sıkı duruş vardı bu da piyasa tarafından olumlu algılanmıştı, şimdi orada gevşeme olacakmış izlenimi vermemek lazım. Orada verilen rakamların güvenilirliğini sarsmamak lazım. 'Bir takım vergi indirimleriyle bütçe hedefleri delinecek' izlenimine piyasa olumsuz tepki vermeye başlar, kurdaki yükselişi de buna bağlıyorum" yorumunu yaptı.

Borsa İstanbul ise KDV ve ÖTV indirimlerinin etkisiyle sektörel bazdaki hareketlerle 91.926,87 puana kadar yükseldi. Ancak döviz kurlarının, banka hisselerinde satış baskısına neden olmasıyla kazançlarının önemli bir kısmını geri verdi.

TEŞVİKLERİN HİSSE SENETLERİNE ETKİSİ