Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg News'in haberine göre yıl sonuna kadar geniş bir yelpazede vergi indirimine gidilmesi hükümetin yüksek enflasyon pahasına büyümeyi teşvik etmek istediğine yönelik kaygıları gündeme getirebilir.

Nomura Stratejisti Henrik Gullberg, vergi indirimlerine ilişkin; "piyasalar bunu Türk hükümetinin daha uzun süreli ve belirgin bir yavaşlamaya izin vermeyeceğine dair bir işaret olarak yorumluyor... Bu da enflasyonu daha makul seviyelere indirmenin daha zor olacağı anlamına geliyor” yorumunu yaptı.

Rabobank Stratejisti Piotr Matys ise, tam da 2019 mart yerel seçimlerinden önce yapılan açıklamanın, hükümetin geçmişte olduğu gibi mali teşvikleri sürdüreceğine ilişkin endişeleri tetikleyebileceğini söyledi.

- SİNYAL ETKİSİ

Bloomberg HT'de Küresel Piyasalar programına katılan Garanti Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Tufan Cömert, vergi indirimlerinin sinyal etkisinin düzenlemenin kendisinden daha fazla olduğunu söyledi.
 
Cömert "bu indirimler enflasyonu azdırıcı bir şey mi? Değil, fiyatları çok mu aşağı çeker, zor görünüyor, cari açığı da arttırmaz. Vergi indirimleri 'büyümenin yavaşlamasına izin vermeyeceğim' mesajını veriyor ama diğer yandan bütçe tarafının da arzu edildiği kadar sağlam olmayacağı mesajını veriyor" dedi.

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte ise vergi indirimlerinin yabancı yatırımcı algısında yaratabileceği değişimlere dikkat çekti.

Ökte, "Açıklama, yabancı yatırımcılarda özellikle Türkiye'nin ana çıpası olan bütçe istikrarı konusunda sorgulama yaratır. Böyle bir açıklamanın zamanlaması 'acaba mart seçimleri için teşvikler mi başladı' sorusunu gündeme getiriyor." ifadesini kullandı.