Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD'nin İran ambargosundan Türkiye'nin muaf tutulacağı haberiyle dün akşam %2'nin üzerinde düşerek 5.44'lerden 5.30'a kadar gerileyen kur güne yükselişle başladı.

Dolar/TL bugün en düşük 5.30'u gördü ancak burada tutunamayarak %2'nin üzerinde artışla 5.42'ye kadar yükseldi. Euro/TL erken saatlerde 6.05 seviyelerinde seyrederken daha sonra %1.5'i aşan artışla 6.19'a kadar yükseldi.

Türk Lirası bugün dolara karşı en çok değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldu. Borsa İstanbul ise kapanışa yakın saatlerde %1.8 düşüşle 94 bin 233 puandan işlem gördü.

Atlas Portföy Genel Müdür Yardımcısı Cem Şekerci Bloomberg HT'ye kurda bir süredir normalleşme süreci yaşandığını belirterek "İran haberleriyle gelen bir iyimserlik oldu, hem de faiz tarafına yansıyan Halkbank'la ilgili pozitif haberler ve 'enflasyonda tepe  noktasına yaklaştık mı' fiyatlamasıyla geri çekilmeler var. Kurda ilk aşamada 5.2748 ayı test edilebilir gibi duruyor. Onun altında da 5.0780 seviyesi önemli olacak gibi duruyor" değerlendirmesini yaptı.

Singapur'daki INTL FCStone'da trader olan Mingze Wu ise"Lira İran haberiyle stabilize oldu ancak bu geçici bir rahatlama olabilir" ifadesini kullandı. Uzman TL için şu an en büyük 'düşmanlardan birinin' enflasyon olduğunu söyledi.

TÜRK VARLIKLARINDA DÜNKÜ HAREKET



ABD SEÇİMLERİ RADARDA

Küresel piyasalar bugün gerçekleşecek olan ABD ara seçimlerine odaklandı. Anketler, Demokratların ABD Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü ele geçireceğine ancak Senato'da çğunluğu koruyacağını gçsteriyor.

Bu haftanın devamında Fed'in faiz kararı da piyasanın odağında olacak. Bakanın faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmiyor ancak vereceği mesajlar ve Aralık ayında faiz artışı sinyali veripğ vermeyeceği takip edilecek.

Cem Şekerci Aralık ayında faiz artışı beklediklerini belirterek "Belki global yavaşlamaya dair vurgu yapılırsa güvercin algılanabilir. Avrupa ve Çin'in PMI rakamlarındaki yavaşlamalara dair açıklamalar piyasalarda güvercin algılanabilir." ifadesini kullandı.