Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yolcu beraberinde getirilen cep telefonu maktu harç tutarı 3 kata yakın artıyor.  Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre  Türk vatandaşların yurt dışından yanlarında getirdikleri cep telefonları için ödenecek harç ücretinde değişiklik yapıldı. Maktu harç tutarı 500 TL olarak yeniden belirlendi. 2017 yılında 149.20 TL olan vergi, 2018’de 170.70 TL olarak yenilenmişti.

2017'DE YOLCU BERABERİNDE 800 BİN TELEFON GELDİ

2017 yılında 800 bin adet civarında olan yolcu yanında gelen cihaz sayısının, bu yıl  özellikle son dönemde döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve yüksek fiyat artışlarından dolayı 1 milyon seviyesini aşacağı tahmin ediliyordu.

PASAPORTA İKİ YILDA BİR KEZ YENİ TELEFON KAYDI YAPTIRILABİLİYOR

Telefon, yurtdışından dönüşü 120 günü geçmemiş olmak üzere, pasaporta iki yılda bir kez yeni telefon kaydı yaptırılabiliyor.
Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabiliyor. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.

Elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların (IMEI numarasına sahip) tamamının kayıt altına alınması gerekiyor. T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak, gerekli bilgiler doldurularak kayıt işlemini gerçekleştiriliyor. E-devlet üzerinden işlemde bulunmasına izin verilmeyen kişiler (yabancı uyruklular) işletmecilerin Abone Kayıt Merkezleri'ne başvuruyor.


HT