Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin cari dengenin 2 ay üstüste fazla verdiğini, cari açıktaki iyileşmenin Ekim'de çok daha belirgin bir noktaya geleceğini bildirdi.

Sezgin "12 aylık bazda 37 milyar dolar civarına kadar gerileme mümkün. Cari açıktaki düşüşe altın ticaretinde gerileme katkı sağlıyor ama iktisadi faaliyette yavaşlamaya bağlı olarak ithalatta belirgin bir düşüş yaşandı.

Enerji ve altın dışında çekirdek ithalat diyebileceğimiz kalemde belirgin düşüş var. Bunlar cari açık açısından olumlu fakat iktisadi aktivite cephesi açısından da olumsuz bir sinyal." dedi.

"%2.5 BÜYÜME BEKLİYORUZ"

Sezgin "Bu yıl YEP'te yıl sonu için %3.8 gibi bir büyüme tahmin verilmişti, verilerle birlikte düşünülürse bu rakamın tutma ihtimali azalıyor. Biz bu yılın tamamı için %2.5'lik büyüme bekliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

"EKONOMİK YAVAŞLAMADAN KAYNAKLI BİR CARİ FAZLA"

Gedik Yatırım Ekonomisti Erol Gürcan ise verinin beklentileriyle uyumlu olduğunu, tamamıyla ekonomideki yavaşlamadan kaynaklı bir cari fazla durumunun söz konusu olduğunu bildirdi.

Yılın kalanında 12 aylık iyileşme eğiliminin genel olarak devam edeceğini öngören Gürcan "Turizm tarafından gelen katkı bundan sonraki süreçte normalleşecek. Sene başından beri ilk 9 aylık dönemde 30 milyar dolarlık cari açığın söz konusu olduğunu, bunun yarısının net hata noksandan, yarısının rezervlerden finanse edildiğini belirten uzman " 2 ayda cari fazla veriyoruz ama ciddi bir rezerv kaybı söz konusu. Özellikle önümüzdeki yıldan itibaren rezervlerin seyri daha kritik olAcak. Sermaye girişlerinin dengelenmesi lazım.

Yani yılın ilk yarısında ağırlıklı olarak cari açıktaki bozulma kaynaklı kur üzerinde negatif etki söz konusuydu; bu etki giderek daha azalacak ve hatta TL'yi bir miktar pozitif etkilemeye devam edecek diyebiliriz" ifadelerini kullandı.