Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Nomura Gelişen Piyasalar Ekonomisti İnan Demir Bloomberg HT'deki Fokus programına konuk oldu.

Demir, Almanya ekonomisinde yavaşlamanın devam etmesi ve Euro Bölgesi'nde daha derin bir yavaşlamanın Türkiye açısından zorlu bir tabloya işaret edebileceğini bildirdi.

Türkiye ekonomisinin yeniden dengelenme sürecinden geçtiğini söyleyen Demir "Eğer Euro Bölgesi'nde yavaşlama derinleşirse ihracattan gelen destek biraz daha yavaşlayabilir, bu durumda yeniden dengelenme süreci daha fazla ithalata yaslanmak zorunda kalacak. Dolayısıyla buradaki yavaşlama işimizi zorlaştırıyor ama karamsar senaryolar için de biraz erken" diye konuştu.

"PETROLDEKİ DÜŞÜŞ TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR DESTEK"

Demir, petrol fiyatlarının ekimdeki zirvelerden yaptığı düzeltmenin Türkiye gibi enerji ithalatçısı ülkeler için önemli bir destek olduğunu belirtti.

Demir, "Petroldeki düşüş Türkiye gibi ülkelere enflasyon ve cari açık konusunda destek olabilir ama ülke spesifik hikayeleri de göz ardı etmemek gerekiyor, onlar da piyasa açısından önemli olacak" ifadesini kullandı.

Petrol fiyatının ekimden bu yana yaklaşık %25 düşerken bu süreçte doların değer kazandığını hatırlatan Demir "Euro/Dolar da da yüzde 10'luk düşüş var. Petrolün düşüşünün bir kısmı genel olarak doların değer kazanma hareketinin bir yansıması. Başka finansal varlıklar gibi petrol de dolar karşısında değer kaybetti diyebiliriz. Petrol fiyatlarını değerlendirirken bunu da göz önünde bulundurmak lazım" diye konuştu.

"FAİZ İNDİRİMİNİ KONUŞMAK İÇİN ERKEN"

2019'un Nisan ayına kadar Merkez Bankası'nın faizleri indirebileceğine dair beklentileri yorumlayan Demir "ilk faiz hareketinin indirim olacağı beklentisi var. Şu an kısa vadede vergi indirimleri sayesinde enflasyonda bir miktar düşüş göreceğiz.

Maliye politikasında seçim öncesinde harcamalar yönünde disiplin olmazsa vergi indirimi desteğinin ortadan kalkmasıyla enflasyon tablosu daha negatif bir hal alabilir. Bu durumda faiz indirimi zamanlamasını tekrar düşünmek gerekebilir. Faiz indirimi bence biraz erken" değerlendirmesini yaptı.