Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Düne 5.47 seviyelerinde başlayan, kademeli olarak düşüşe geçerek 5.30'a kadar gerileyen Dolar/TL haftanın son işlem gününde en düşük 5.33, en yüksek 5.3956 seviyesini test etti. 

Euro/TL ise hafif düşüşle 6.06 seviyelerinde.

Petrol fiyatlarındaki düşüş ve ABD ile ilişkilerdeki normalleşme son dönemde Türk varlıklarında iyimser havaya neden oldu.

ABD yönetiminin, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayı üzerine Türkiye'yi "yatıştırmak" için FETÖ elebaşı Gülen'in yasal yollarla iadesine ilişkin yolları araştırdığı iddiası doların düşüşünü hızlandırmıştı. Bu haberle birlikte dolar/TL % 2'nin üzerinde düşüşle 5.3087'ye kadar gerilemişti.



DOLAR/TL'DE YIL SONU BEKLENTİSİ DÜŞTÜ

Dün açıklanan Merkez Bankası'nın beklenti anketine göre yıl sonu kur beklentisi 5.9864'ten 5.6405'e geriledi. Yine dün açıklanan verilere göre yurt içi yerleşiklerin Döviz mevduatı 9 Kasım haftasında 676 milyon dolar arttı.

Ahlatcı Yatırım Araştırma Müdürü Barış Ürkün Bloomberg HT'ye "Dış ilişkiler anlamında olumlu seyrin kurda etkisini görüyoruz, volatilite oldukça düştü. ABD ile ilişkilerde olumlu seyir sürdükçe kurda hareket biraz daha aşağı yönlü olabilir.

Petrolün düşüyor olması da enflasyon beklentileri için olumlu bir gelişme, içeride enflasyonla mücadele için atılan adımlar da var.

Kurda 5.30 seviyesi önemli. Dışarıdan gelen haberler takip edilmeli. 5.30 kırılırsa 5.10'lara doğru düşüş olabilir" değerlendirmesini yaptı.