Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye’nin en iyi yönetilen şirketlerinin belirlendiği Best Managed Companies programı, Deloitte Private Türkiye tarafından Türkiye’de ilk kez hayata geçiriliyor. Program, Türkiye’de bulunan şirketlerin uluslararası en iyi uygulamalar çerçevesinde yönetim performanslarının değerlendirilmesinin yanı sıra, ulusal şirketler arasında iyi yönetim mekanizmaları hakkında farkındalık yaratmayı hedefliyor. Programa başvuru yapan şirketler; iş ve akademi dünyasının önde gelen temsilcilerinden oluşan bağımsız jüri tarafından, 31 Ekim 2018 tarihinde gerçekleştirilen jüri toplantısında değerlendirildi.

Ali Koç’un başkanlık görevini üstlendiği jüride; Ali Sabancı, Ebru Özdemir, Emre Zorlu, Hamdi Akın, Hanzade Doğan Boyner, Lucien Arkas, Ömür Tan, Umran İnan ve Ümit Boyner yer aldı. Toplantıda, “Türkiye’nin En İyi Yönetilen Şirketi” unvanını almaya hak kazanan 11 şirket belirlendi. Bu şirketler, 26 Kasım 2018 tarihinde düzenlenecek törende ödüllerini alacak.

Deloitte Private Türkiye Lideri Ali Çiçekli, jüri toplantısı ardından değerlendirmelerini  paylaştı: “Bu sene ilkini gerçekleştirdiğimiz programda 11 ilden, 70’e yakın şirket ile çalışma fırsatı elde ettik. İkinci aşamaya geçen firmaları ‘strateji’, ‘yetkinlik ve inovasyon’, ‘kültür ve adanmışlık’ ve ‘yönetişim ve finansallar’ olmak üzere 4 ana başlıkta; Deloitte koçlarının gerçekleştirdiği yüz yüze görüşmeleri de içeren detaylı bir incelemeden geçirdik. Türk iş dünyasının değerli liderlerinden oluşan jürimizin görüşleri ve değerlendirmeleri sonucunda ise 11 şirket, bu prestijli unvanı almaya hak kazandı. Best Managed Companies Türkiye programının, ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan ve temsil ettiği değerlere sahip çıkan şirketlere ilham vermesini ve iyi yönetim prensiplerini şirketlerinde uygulamaları konusunda yol gösterici olmasını diliyoruz.”  

 

Kazanan şirketlerde hangi özellikler öne çıkıyor?

Değerlendirme sürecinin sonunda kazanan şirketlerin sahip olduğu ortak özellikler şu şekilde ortaya çıktı:

Aile üyelerinin ve profesyonellerin de dahil edildiği, kapsayıcı bir yönetim yapısı

Katılımcı bir süreç sonrasında oluşturulmuş güçlü bir strateji

Strateji ile uyumlu hedeflerin belirlenmesi ve şirketin her kademesine yayılacak şekilde takip edilmesi

Güçlü bir finansal yapı ve raporlama altyapısına sahip olunması

Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapılması

Kurum değerlerine, çalışan deneyimine ve şirket kültürüne önem verilmesi

Topluma geri verme bilincinin gelişmiş olması

          

Best Managed Companies Programı Hakkında

Deloitte Best Managed Companies Türkiye programı; Koç Üniversitesi’nin iş birliği, TAİDER ve TİDE’nin iş ortaklıkları ve QNB Finansbank’ın ana sponsorluğunda, Türkiye’de bu sene ilk kez hayata geçiriliyor.

Programa katılan ve finalist olmaya hak kazanan şirketler, Deloitte Private Türkiye yöneticileri arasından seçilmiş ve bu konuda özel olarak eğitilmiş şirket koçları ile birlikte çalışma fırsatı buldu. Şirketler kendileri için özel olarak atanan koçlar ile bir araya gelerek kendilerini anlatma ve kurumsal olgunluk seviyeleri hakkında geri bildirim alma fırsatı elde etti. Programın, ilerleyen dönemlerde daha fazla firmaya ulaşması ve bu sayede; firmaların birbirlerinden öğrenebilecekleri ve tecrübelerini paylaşabilecekleri bir platformda buluşmaları hedefleniyor.