Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bir araya geldi. Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesi yaklaşık 45 dakika sürdü.  Görüşmede ikili ve bölgesel konuların ele alındığı belirtildi. Bakan Pompeo, Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

POMPEO'DAN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Pompeo, "Papaz (Andrew) Brunson'ın serbest kalmasından sonra oluşan pozitif ivme ve ilişkiyi memnuniyetle karşılıyorum ve diğer ortak endişelerin ele alınabileceği ilave kanalların kurulması çağrısında bulunuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

 

ÇAVUŞOĞLU: BEKLENTİLERİMİZİ KONUŞTUK

Çavuşoğlu da basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, “Mike Pompeo ile yaptığımız görüşmede ilişkilerimizi nasıl daha ileri götürebiliriz, nasıl normalleştiririz, beklentilerimiz ne, bunları konuştuk. Bunlardan iki tanesi FETÖ ve ABD’nin Suriye’de YPG ile işbirliğidir. Bu konudaki endişelerimizin yanında neler yapılması gerektiğini, Münbiç yol haritasının uygulanması gerektiğini konuştuk. Aynı zamanda bu yol haritası sadece Münbiç ile ilgili değil, Fırat’ın doğusu, Suriye’nin kuzeyinin de istikrara kavuşturulması ile ilgili olduğu için bir taraftan Münbiç yol haritasını uygularken diğer taraftan da ne yapacağımızı konuşmaya başlamamız gerekiyor. Bunları değerlendirdik” dedi.

Görüşmede İran'a yaptırımların da ele alındığını söyleyen Çavuşoğlu, “Türkiye’ye verilen istisnalar önemli ama bunların kalıcı olması ve kapsamının geniş olması önemli. Temmuz ayında ABD’ye bir mektup göndermiştik. Bu konudaki beklentilerimizi kendilerine ilettik. Zaten Arjantin’de G-20’de iki başkan buluşma konusunda mutabık kaldılar telefon görüşmesinde. Onu da değerlendirdik” şeklinde konuştu.

"84 FETÖ MENSUBUNUN LİSTESİNİ POMPEO VE BOLTON'A TESLİM ETTİK"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin ABD'den iadesini talep ettiği 84 FETÖ mensubunun listesini Pompeo ve Bolton'a teslim ettiğini açıkladı.

 Çavuşoğlu, “FETÖ ve Suriye konusundaki endişelerimizi konuştuk. Türkiye’nin istediği kişilerin listesini ABD’ye verdik. 84 kişiden oluşan bu listeyi Trump’a iletilmek üzere verdik” dedi.

"HALKBANK İRAN YAPTIRIMLARINI İHLAL ETMEMİŞTİR"

Bakan Çavuşoğlu, "Halkbank konusuyla ilgili Hazine'de devam eden bir süreç var ve Adalet Bakanlığı boyutu var. ABD'ye yazılı olarak bilgileri verdik. Mahkeme bir süreç işletiyor. Neler yapılabileceğini konuştuk. Hazine'de devam eden süreç idari konularla ilgilidir. Her suçlama için Hakan Atilla'ya 30 yıl isteniyordu. Bu süreçlerin sonlandırılması gerekiyor. Hukuki olarak neler yapılması gerektiğini biz biliyoruz. Halkbank İran yaptırımlarını ihlal etmemiştir" diye konuştu.

ABD'de New York Güney Bölge Mahkemesinde ve Hazine Bakanlığı'nda Halkbank'a ilişkin devam eden süreçlerle ilgili avukatlarla görüştüğünü dile getiren Çavuşoğlu, bu konuda yapılması gereken işler ve atılması gereken adımlar konusunda görüş alışverişinde bulunduğunu kaydetti.

AİHM'İN DEMİRTAŞ KARARI

Çavuşoğlu, "Terörle suçlanan bir kişi şu an hapiste. Kararın gerekçesine çok iyi bakmak gerek" dedi.

MÜNBİÇ YOL HARİTASI

Bakan Çavuşoğlu, Münbiç yol haritasının diğer bölgelere de uygulanması için Türk-Amerikan ekiplerinin önümüzdeki günlerde bir araya geleceğini söyledi. Çavuşoğlu, "Münbiç yol haritasını diğer bölgelere nasıl uygulayacağımızı konuşmaya başlayacağız" dedi.

"YPG TAMAMEN MÜNBİÇ'TEN ÇEKİLMELİ"

Münbiç yol haritası konusunda ortak devriyelerin başladığını ve sürecin hızlandığını söyleyen Çavuşoğlu, "YPG tamamen Münbiç'ten çekilmeden, yönetim ve güvenlik birimleriyle ilgili ortak kararlar verilmeden bu süreç tamamlandı diyemeyiz." ifadelerine yer verdi.

İlgili mutabakatta Münbiç'ten sonra diğer bölgelere de yol haritasının uygulanacağının yazdığına işaret eden Çavuşoğlu, "Bu konuda Amerikalılarla görüşmelere başlayalım önerisinde bulunduk. Amerikan tarafı da bu fikre sıcak baktı. Önümüzdeki günlerde Türk ve Amerikan ekipleri bir araya gelerek Münbiç yol haritasının diğer bölgelere nasıl uygulanabileceği konusunu konuşmaya başlayacaklar." bilgisini verdi.

Bakan Çavuşoğlu, kurtarılan bölgelerle ilgili temel kriterlerinin yerel nüfus dengesi olduğunu, hem Münbiç'te hem de diğer bölgelerde bu kriterin uygulanması gerektiğini belirtti. Söz konusu bölgelerin çoğunun yüzde 90 civarında Araplardan oluştuğunu dile getiren Çavuşoğlu, terör örgütü YPG/PKK'nın Süryani çocukların eline silah vererek Türk askerine karşı cepheye sürmeye çalıştığını vurguladı.

YPG/PKK'nın olduğu bölgelerden Türkiye'ye gelen taciz atışlarına cevap vermeyi sürdüreceklerini ifade eden Çavuşoğlu, "Bu bir terör örgütüdür, bundan ne beklersiniz? Burada öncelikle bir güvenlik meselesi, ayrıca insani meseleler olacaktır. Bu sebeple YPG buradan çıkarılmalı ve yerel insanlara teslim edilmelidir. Bu çalışmaların hiçbiri Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit etmemelidir. Yarın siyasi bir çözüm olduğu zaman (buraların) merkezi yönetime entegre edilmesi gerekiyor." diye konuştu.

"RİYAD YETERİNCE DESTEK VERMİYOR"

Çavuşoğlu, Kaşıkçı cinayetine ilişkin, "Suudilerle ikili bir konu olarak görmüyoruz. Bu bir cinayetin aydınlatılması meselesidir ve bu cinayetin işlendiğini Suudiler de kabul etmek durumunda kalmıştır. Henüz cevaplanmamış sorular var. Arkasında kim var? Talimatı kim verdi?" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de devam eden bir soruşturma olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, Suudilerle yapılan iş birliği konusunda Riyad'dan yeterince destek alamadıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Suudi Arabistan'la iş birliği demek Suudilerin sadece bizdeki delilleri görmek istemesi değil, şu anda ortada devam eden soruşturmayla ilgili bilgileri bizim almamız lazım. Biz bu konuyu Suudi Arabistan'la aramızda bir siyasi ya da güvenlik meselesi olarak görmüyoruz. İşlenen ve kabul edilen bir cinayetin aydınlatılması meselesi olarak görüyoruz. Bizim için ticaret vesaire önemli değil, bizim Suudi Arabistan'la bir sorunumuz yok ama Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi bu konunun peşine sonuna kadar gideceğiz ve bu cinayetin aydınlatılması için her şeyi yapacağız."

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Kaşıkçı konusunda herhangi bir soruşturma yapılıp yapılmayacağı yönünde bir soru üzerine Çavuşoğlu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres hatırlatarak, BM bünyesinde yerinde inceleme için geçici bir heyet oluşturulabileceğini söyledi.

Çavuşoğlu, "Bunlar Türkiye'ye de Suudi Arabistan'a da gidebilir. Tabii ki bir BM çalışması için başvuru sonrasında ise BM Güvenlik Konseyi kararı olması gerekiyor. Bu seçeneği de gündemde tutuyoruz." dedi.

"İLKELERİMİZDEN VAZGEÇMEYİZ"

Birçok ülkenin bu cinayetten dolayı Suudi Arabistan'la ilişkilerini bozmak istemediğini anlatan Çavuşoğlu, bunu özellikle Batı'da gördüklerine değindi.

Çavuşoğlu, "Biz de bozmak istemeyiz ama ilkelerimizden vazgeçmeyiz. Bizim için önce hukuktur, uluslararası sisteme yani hukuka dayalı bir sisteme inanıyoruz. Bu cinayetin aydınlatılması gerekiyor. Talimatı veren kişinin açığa çıkarılması gerekiyor." yorumunu yaptı.

ABD'nin ekonomik çıkarlarını sebep göstererek Kaşıkçı cinayetini savuşturmaması ve üstüne gitmesi gerektiğini de vurgulayan Çavuşoğlu, "Bizim de ekonomik çıkarımız var, ayrıca Suudi halkına büyük saygı ve sevgimiz var. Cumhurbaşkanımızın Kral'a (Selman bin Abdulaziz) yönelik büyük saygısı, sevgisi var ama bu başka bir şey. Bu ikili ilişki değil." değerlendirmesinde bulundu.

AA