Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

JPMorgan'nın CEEMEA raporunda Türkiye bankalarıyla ilgili değerlendirme yer aldı.

Rapora göre yatırım bankası, “Düşünülenden daha düşük karşılıkların yansıması olarak” Türk bankalarında 2018 kar tahminlerini yüzde 30'a kadar artırdı. Buna karşın banka, 2018 yılındaki tahmini 270 baz puanlık karşılığın üzerine risk maliyetinin 2019'da yaklaşık 270 baz puanda sürmesini bekliyor; karşılıklar öncesi en az yüzde 2.7'lik kar marjının Türk bankalarının kar üretmeye devam ettiği anlamına geldiği vurgulandı.

Bankanın raporunda “Özsermaye karlılıkları 2018'de beklenen yüzde 13'ten 2019'da beklenen yüzde 9.5'e gerilemesiyle 2019'a girerken V şeklinde bir kar döngüsüyle karşı karşıya olduğumuzu düşünüyoruz.” ifadesi yer aldı ve 2020'de karşılıkların -2019 zirvesinden gerilemesiyle- yüzde 12.5'e sıçramasının beklendiği belirtildi.

Raporda belirtildiği üzere JPMorgan, Türk bankalarının yeni sermayeye ihtiyaç duymadığı yönündeki kanaatını koruyor. Raporda, son gelen 2018 üçüncü çeyrek bilançolarının TÜFE'ye endeksli tahviller gibi çeşitli kar ve zarar hedgelerinin karşılıklar öncesi güçlü kar tamponlarını sürdürmeye yardım etmesiyle, bankaların ne kadar güçlü olduğunu gösterdiği ifade edildi.

Banka hisse senetlerindeki toparlanmanın yukarı yönlü sınırlı potansiyel bıraktığının altı çizilen raporda, banka hisselerinin dip seviyesin yüzde 25, dolar cinsinden ise yüzde 50 yükseldiği işaret edildi. Raporda bankaların 0.5 PD/DD ve 5 F/K ile işlem gördüğü belirtilen raporda, bu oranların düşük görünmesine karşın bankacılık hisselerinin ucuz olmadığı belirtildi. Raporda, “2019'da özsermaye karlılığının yaklaşık yüzde 9.5 olmasıyla Türk bankalarının ucuz olduğunu düşünmüyoruz.” ifadesi yer aldı.