Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri Perşembe günü, ABD piyasalarının Şükran Günü tatili dolayısıyla kapalı olması işe düşen işlem hacmi ile birlikte değer kaybederken, ABD endeks vadeli kontratları aşağıya döndü. Sterlin, Brexit sonrası ilişkiler konusunda anlaşmaya varıldığına ilişkin taslağın ortaya çıkmasının ardından sıçrama yaparken, euro güç kazandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi Çarşamba günkü kazancının büyük kısmını geri verdi ve endeksteki sektörlerin neredeyse tümü aşağı yönde hareket etti. Ancak güniçi işlem hacmi 30 günlük ortalamasının altındaydı. Asya hisse senedi gösterge endeksleri, Japonya hisselerinin hükümetin vergi geri ödemesi yapabileceğine ilişkin bir haber üzerine son dakika alımları ile yükselmesinin desteği ile  yukarıya dönmeden önce kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı. Asya piyasalarında da işlem hacimleri düşüktü.

İngitere tahvilleri, Breizt anlaşma taslağının İngiltere ve AB arasında güçlü bağları ve aynı zamanda İrlanda sınır sorunu konusunda "siyasi düzeyde" anlaşmaya varıldığını işaret etmesi ile birlikte değer kaybetti. Avrupa ülke tahvilleri genelde hafifçe yükseldi. Batı Teksas petrolü (WTI), ABD'de ham petrol stoklarının artmasının aşağı yönlü beklentileri kuvvetlendirmesi ile varil başına 54 dolar civarında seyretti.



Yatırımcı beklentileri, Ekim ayından bu yana piyasaları sarsan ve bu yılki kazançların geri verilmesine neden olan volatiliteye karşı hassasiyetini sürdürüyor. Traderlar, Trump yönetiminin ticaret savaşlarını, Başkan'ın Fed'e faizleri düşürme yönünde çağrısını ve aynı zamanda özel sektör tahvil piyasalarının diğer piyasalardaki riskten kaçış satışlarını yakalamaya çalışmasını değerlendiriyor.

Diğer taraftan, Bitcoin sakin bir seyir izlerken, gelişen piyasa varlıkları büyük ölçüde yatay seyretti ve altın hafif yükseldi. ABD Hazine tahvil faizleri ABD piyasalarının Şükran Günü tatili nedeniyle kapalı olmasından dolayı işlem görmedi.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Perşembe günkü Şükran Günü tatili nedeniyle kısa bir işlem haftası içindeyiz. Buna ek olarak, Şükran Günü'nden bir gün sonraki Kara Cuma, ABD'de tatil alışveriş sezonunun geleneksel olarak başlatacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:42'de yüzde 0.6 aşağıda seyrediyordu.
*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 geriledi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 1.4 ile altı haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.6 düştü.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.13 düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek 1.1425 seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 1 ile üç haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1.2908 ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 112.90 seviyesine ulaştı.

Tahviller

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.37 seviyesine indi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan yükselerek yüzde 1.432 ile bir haftayı aşkın sürenin zirvesine tırmandı.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 3.48'e çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.1 düşerek varil başına 54.04 dolara indi.
*Altın yüzde 0.1 değer kazanarak ons başına 1,227.64 dolar ile iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.

(16:00'da güncellendi)