Advertisement
HABERLER ABONE OL

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanaı Berat Albayrak alınan tedbirlerin finansal piyasalar üzerindeki olumlu etkilerinin görülmeye başlandığını belirtti.

"Göstergeler 2018'in 2. yarısında yavaşlamaya işaret ediyor" diyen Albayrak mali disiplinin temel çıpa olacağını kaydetti.

Albayrak mecbur kalmadıkça vergiye yeni istisna ve muafiyet geirmeyeceklerinin altını çizdi.

Küresel ekonomide önümüzdeki döneme ilişkin risklerin kısa vadede aşağı yönlü olarak görüldüğünü belirten Bakan "Petrol fiyatları ekim başından bu yana 85 dolardan 65 dolara kadar geriledi, son dönemdeki düşüş ülkemiz gibi petrol ithalatçısı ekonomiler için olumlu" diye konuştu.

Bakan, FED'in kademeli faiz artışlarına devam etmesi ve bilançosunu küçültmesinin risk teşkil ettiğini vurguladı.

ENFLASYON HEDEFİ %20.8

Ağustos ayında döviz kurunda makro temellerle bağdaşmayan spekülatif ataklar yaşandığına dikkat çeken Albayrak "bu süreçte alınan tedbirlerin finansal piyasalar üzerindeki olumlu etkileri görülmeye başlandı. Öncü göstergeler 2018 'in 2. yarısında ekonomide yavaşlama ve dengelenme sürecine işaret etmekte" dedi..

2018 yıl sonu enflasyonun yüzde 20.8 olarak hedeflendiğini belirten Bakan Enflasyon ile mücadelede en önemli desteği sıkı maliye politikaları verecek" dedi.

KDV İADELERİ

Bakan, KDV iadelerine dair ise "Belirli şartları sağlayan mükelleflerimizin yeminli mali müşavirlerce hazırlanmış KDV iadesi tasdik raporuyla talep ettikleri KDV iade tutarlarının yüzde 50'sinin yapılacak ilk kontrollere göre 10 iş günü içerisinde teminat alınmaksızın iade edilmesini, kalan tutarın daha sonra yapılacak kontroller çerçevesinde iade edilmesini öngören çok daha hızlı ödemeyi öncelikleyecek yeni bir sistem oluşturacağız." yorumunu yaptı.