Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri değer kazanırken, ABD endeks vadeli kontratları zayıf açılışı işaret ediyor ve Asya gösterge endeksleri geriledi. Petrol, aşırı arz endişeleri ile düştü ve üst üste yedinci haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi.

Banka ve teknoloji şirketleri Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki yükselişlere öncülük ederken, Dow Jones, Standard & Poor's 500 (S&P 500) ve Nasdaq endeks vadelileri, tümü birden, Şükran Günü tatili sonrası ABD hisse senedi piyasalarının aşağı yönde açılabileceğini işaret ediyor. Çin hisse senetleri, ABD'nin Çinli Huawei Technologies Co. aleyhindeki kampanyasını sertleştirmekte olduğu endişelerinin teknoloji sektörüne satış getirmesi ile birlikte bölgedeki düşüşe öncülük etti. Dolar yükselirken, ABD Hazine tahvilleri yatay seyretti ve sterlin, Brexit anlaşma taslağının İngiliz Parlamentosu'nda görüşülmesinin yaklaşması ile birlikte Perşembe günkü kazançlarının bir kısmını geri verdi.

Düşen enerji fiyatları, yatırımcıların küresel ekonomik büyümenin gücü konusunda endişe duymasına neden olan faktörlerden birini oluşturuyor. Öte yandan, Avrupa'daki siyasi kargaşa, Brexit'e ilişkin süregelen belirsizlik ve ticaret savaşının dünyanın en büyük iki ekonomisini sarması tedirginliği artıran diğer faktörleri oluşturuyor.

Diğer taraftan, gelişen piyasa hisse senetleri düşerken, para birimleri sakin seyretti. Bitcoin düştü ve bu haftayı yüzde 20 kayıpla geçmeye yöneldi. Emtia grubu genelde aşağı yönde hareket etti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping gelecek hafta Arjantin'de düzenlenecek G20 zirvesinde bir araya gelecek.
*Fed Başkan yardımcısı Rich Clarida Salı günü New York'ta konuşacak ve Fed Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü New York Ekonomi Kulübü'nde bir konuşma yapacak.
*Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Kasım ayı toplantısının tutanakları Perşembe günü açıklanacak.
*Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi Pazartesi günü Avrupa Parlamentosu komitesinde ekonomi ve para politikasına ilişkin konuşacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları Londra saati ile 08:34'te yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.4 gerileyerek son bir haftanın en düşük seviyesine indi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 gerileyerek 1.1384 seviyesine indi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 113.06 seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 1.2778 seviyesine geriledi.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.05 'ten az düştü.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan ile iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 3.06'ya çıktı ve yükselişini beşinci güne taşıdı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.38 seviyesine tırmandı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 1.396'ya indi.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizleri arasındaki fark dokuz baz puan düşerek 3.0949 yüzde puanı ile yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesine indi.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 1.3 düşerek iki ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 2.4 düşerek varil başına 54.63 dolar ile yaklaşık 13 ayın en düşüğüne geriledi.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.7 düşerek ton başına 6,235.00 dolara indi.
*Altın yüzde 0.4 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek ons başına 1,226.04 dolar seviyesine geriledi.