Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

DEİK Türkiye-İsviçre İş Konseyi’nin Zürih’te düzenlediği “Türkiye’deki Yatırım Ortamı” zirvesine katılan İsviçreli iş dünyası temsilcileri, yaşanan güçlüklere rağmen Türkiye’de yatırım için olanakları araştırmaya devam ettiklerini ifade etti.

DEİK Türk-İsviçre İş Konseyi, Türkiye’deki yatırım olanaklarını paylaşmak üzere Zürih’te Türk ve İsviçreli iş dünyası temsilcilerini bir araya getirdi.

İki ülkede iş yapan ve iş yapma potansiyeli bulunan yatırımcıları buluşturan “Türkiye’deki Yatırım Ortamı” başlıklı zirve, Zurich Sigorta Türkiye ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Zurich Development Center’da düzenlenen toplantıda makine üreticilerinden, kimyevi maddeye, tekstilden ulaştırma ve lojistik işletmelerine kadar bir çok sektörde iş olanakları değerlendirildi. Toplantıya Türkiye Cumhuriyeti Bern Büyükelçisi İlhan Saygılı v ve Zürih Başkonsolosu Nurcan İpekçi de katıldı.

Toplantının açılışını yapan DEİK Türk-İsviçre İş Konseyi  Başkanı ve Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, Türkiye’nin daha önceki krizlerde hep hızlı geri dönüşlere imza attığını hatırlatarak “Türkiye, önemli avantajlara sahip bir ülke. Ekonomisi tek bir ürüne ya da tek bir pazara bağlı değil. Tüm zorlu dönemlerde piyasa mekanizmasını kesintisiz çalıştırabilen bir kültürü var. Uzun vadeli olarak bakan, doğru ekiplerle çalışan ve doğru projeksiyonlarla ilerleyen yatırımcıların Türkiye’de başarı potansiyelleri her zaman çok yüksek” ifadelerini kullandı.

Toplantıda Türkiye’de iş yapan İsviçreli iş dünyası temsilcileri buldukları potansiyeli değerlendirirken, fırsat oluşması halinde yatırımlarını artırmayı planladıklarını da ifade etti. Rieter Machine Works Satış Grubu Başkanı Rudolf Meier, “Türkiye ile yıllardır büyük ölçekli olarak çalışıyoruz. Yıllar içerisinde gördüğümüz, Türkiye’de ne zorluk olursa olsun, bunu aşabilen bir iş dünyası olduğu. Gerekli esnekliğe sahip olan iş kültürü sayesinde, doğru hizmeti verdiğinizde Türkiye gelişmiş ülkeler kadar istikrarlı ilişki kurabildiğimiz şirketlere sahip” dedi.

STBC Başkanı Stefan Staub da Türkiye’nin batı ile iş yapma kültürü konusunda yıllardır süren bir deneyimi olduğunu, Türkiye’ye zor görünen zamanlarda yatırım yapanların ise uzun vadede hep avantajlı çıktığını ifade etti.

Switzerland Global Enterprise Kıdemli Danışmanı Suhail El Obeid ise, İsviçreli firmalardan Türkiye’de iş yapmak üzere önemli talep olduğunu söyledi. “Birçok firma gerek KOBİ düzeyinde gerekse pazar çeşitlendirme konusunda partner bulmak için çalışma yapıyor” diyen El Obeid, her yıl ortalama 40 kadar şirkete Türkiye pazarına dair danışmanlık verdiklerini aktardı.

Toplantıda konuşan PTT Teknoloji Genel Müdürü İsmail Köse ise, Türkiye’nin ve şirketlerinin yaşadığı dijital dönüşüme vurgu yaptığı konuşmasında, “Gerek bugünün teknolojilerinde, gerekse geleceğin teknolojilerine uyum sağlama ve onları yaratma konusunda Türkiye çok önemli bir konuma sahip” dedi.