Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulundu.

Gerçekçi kur seviyesinin 5 liranın biraz daha altında olduğunu belirten Kibar "enflasyonist rakamların daha aşağıya gelmesi, ekonomik hayatımızdaki canlılığın sürdürülmesi açısından 5 liranın altındaki seviyenin normalleşmeye dönülecek kur seviyesi olduğunu düşünüyorum" dedi.

Faizlerdeki yüksek seyrin sürdürülebilir olmadığını belirten Kibar "%40'larda iş yapabilecek çok nadir iş sahası olabilir. Faizlerde şu an gelinen %26'lar seviyesi de yine yüksek. Biz bu faizlere % 10 - 12 bandından geldik. Dolayısıyla bunun da ekonomik canlanmaya paralel biçimde % 10'lu rakamlara gelmesini öngörüyorum" ifadesini kullandı.

"ÖTV İNDİRİMİYLE SATIŞLARDA CANLANMA OLDU"

Otomotiv sektöründe kur etkisini değerlendiren Kibar "Üretimimizin yaklaşık %92'sine kadar kısmını ihraç pazarlarına verdik dolayısıyla kurumumuzda stok birikimi pek olmadı. Ama kurların hızlı yükselmesinin getirdiği maliyet dezavantajları, iç piyasaya verdiğimiz ürünlerdeki marjı negatif etkiledi.

ÖTV indirimiyle satışlarda önemli bir canlanma olduğunu belirten Kibar "ancak geçen yılın aynı ayıyla karşılaştırınca satışların daha daraldığı söylenebilir" şeklinde yorumda bulundu.

Kibar ABD'nin demir çelik ithalatına vergi kararında yumuşama beklediklerini sözlerine ekledi.