Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsrail Merkez Bankası gösterge faizi yüzde 0.1'den yüzde 0.25'e yükseldi ve bu beklenmedik adım, yaklaşık dört yıldır süren rekor düşük faiz dönemini sonlandırdı.

Nadine Baudot-Trajtenberg'in son kez başkanlık ettiği toplantıda alınan bu karar, hızlanan enflasyon ve yavaşlayan ekonomi ortamında alındı. Bu adım, 24 Aralık'ta başkanlık görevini devralacak Pennsylvania Üniversitesi Wharton School finans profesörü Amir Yaron için manzaranın değişmesine yol açtı.

İsrail Merkez Bankası, karar sonrası yaptığı açıklamada, enflasyonun yüzde 1 ile yüzde 3 arasındaki hedef bandın alt sınırının hemen üstünde istikrar kazanmakta olduğunu ve bu bant içinde kalmasının beklendiğini kaydetti. Banka, borçlanma maliyetlerinin "kademeli ve temkinli" yükselmeye devam edeceğini belirtti.

Bloomberg'in anketine katılan 18 ekonomistin sadece 3'ü bu kararı bekliyordu. İsrail Merkez Bankası'nın araştırma bölümü, Mart 2015'ten bu yana yüzde 0.1 seviyesinde bulunan gösterge faizin gelecek yılın başında artırılmasını bekliyordu.