Ekonomist Haluk Bürümcekçi Bloomberg HT'ye son dönemde kurda normalleşme olduğunu ancak kurun hala düşük sayılabilecek bir seviyede olmadığını belirterek "Kurun son bir yıllık artışı %30'larda. 2002'den beri yaşanan kur şoklarında zaten %30 35 civarında değer kaybı olur, sonra düzelme olurdu, dolayısıyla ekonomide ağır tahribata yol açmazdı. Şu an hala herşey yolunda diyemeyiz. Bu geri çekilmeyi normal görmek lazım." diye konuştu.
"5'İN ALTINA SARKABİLİR"
MB'nin ciddi faiz artışıyla kurda düşüşün önünün açıldığını kaydeden Bürümcekçi, "yabancıların tekrar TL lehine pozisyon alması, petroldeki düşüş ve Fed'in faiz artışlarında frene basacağı beklentisi bu düşüşü destekledi.
Dolayısıyla kurda biraz daha aşağı hareketi olabilir. 5'in altına sarkma ihtimali bile olabilir. Bu hafta Fed Başkanı Powell'ın konuşması ve Fed toplantı tutanakları önemli. Fed'in ileriye dönük beklentileri önemli olacak" diye konuştu.
Kritik bir süreçte olunduğunu kaydeden Bürümcekçi, "şu an piyasa göstergeleri rayına oturmuş görünüyor ama büyüme açısından olumsuz etkileri hissediyoruz." değerlendirmesini yaptı.
"FAİZ, KUR VE BorsaNIN HİKAYESİ BAŞKA"
Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı Gümülcineli ise Bloomberg HT'ye "Faizin bir hikayesi var; enflasyonda düşüş beklentisi. Kurun hikayesi de başka; son dönemde dünyadan gelen bir pozitif hava var. Fed'in söylemlerinde tansiyon düştü.
Borsaya bakarsak aşırı ucuz olması dışında maalesef hikaye eksikliği var. 2019'da daralma olacağı bekleniyor dolayısıyla şirket karlılıklarına yönelik beklentiler görece düşük. Yükseliş için karlılıkla ilgili hikaye olması lazım." şeklinde konuştu.
Özavcı, iyimser havanın kalıcılığını sağlamak için içerideki hasarları tespit edip çözüm geliştirmek gerektiğini dile getirdi.
BORSADA BEKLENTİ
Borsada yukarı yönlü hareketin sınırlı kalabileceğini öngören Özavcı "100 binin üzerinde endeks görmek için bir hikaye lazım." diye konuştu. Özavcı Döviz üzerinde baskının bir süre daha devam edebileceğini de sözlerine ekledi.