Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

TİM Başkanı İsmail Gülle Bloomberg HT'deki Finans Merkezi programında Gökhan Şen'in sorularını yanıtladı.

Gülle Kasım ihracatında da iyi rakamlar açıklanacağını belirterek "Piyasa bozucu etkiden sonra bizlere tarihi fırsat doğdu. Arka arkaya Cumhuriyet tarihi rekorları kırdık. İnşallah yine güzel bir Kasım rakamı açıklayacağız. Yıllık bazda 167 milyar dolar seviyelerindeyiz, bir sonraki ay 170 milyar dolarlık rakam gerçekleştirmiş olacağız" dedi.

Avrupa'ya ihracatta artışın rakamlara büyük katkı sağladığını kaydeden Gülle ABD ile ihracatın iyi durumda olduğunu, Latin Amerika'ya ise sınırlı bir artış olduğunu belirti. İran ve Irak pazarlarındaki olumsuzluğa vurgu yapan Gülle, "İran'da yaklaşık yüzde 30'a yakın düşüşümüz var, Irak'ta düzelme var ama yıllık bazda düşüş var" diye konuştu.

Gülle "İngiltere'de Brexit sonrası ihracatta bir kaybımız olmaz. Gümrük Birliği çerçevesinde yapılacak ikili anlaşmalarla ticaret ilişkileri devam eder." yorumunu yaptı.

"KUR BİZİM İÇİN AVANTAJDI"

Kurun çıktığı yeri olarak görmedik. Kur bizim için bir avantajdı, bu avantajı kaybetmemeliyiz. İhracatçıya zarar ettirmeyecek kur neresiyse bence doğrusu da bu. Kısa zamanda toparlanması da önemli.

Ekim ihracatında 16 milyar dolara yakın bir rakamla rekor kırdık, o ay yüzde 25 daha fazla ihracat yaptık.

"FAİZ KONUSUNDA SANAYİCİ BOĞULMAMALI"

Gülle, "Göstergeler düzeliyor. Enflasyon, faiz, kur bazında bir düzelme görüyoruz. Ama bazı bankaların hala piyasayı zorladığını ve daha yüksek faiz verdiğini görüyoruz. Üreticiyi ve sanayiciyi faiz konusunda boğmamamız gerekiyor. Yüzde 30'ların üzerinde faizle piyasayı fonlamak iyi niyetli değil. Bu rakamlar aşağı doğru gitmeli." şeklinde konuştu.

Akaryakıta yapılan indirimin elektrik ve doğalgaza da yansıması gerektiğini belirten Gülle "İhracatçıyı ve üreticiyi korumak lazım. Kur, maliyet ve enflasyon bazında dengeleri iyi kollamak lazım çünkü üretim ayağı hepimiz için önemli" ifadesini kullandı.