Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed yetkilileri, Salı günü yaptıkları konuşmalarda, bazı endişelerini dile getirseler de, ekonomiye yönelik iyimser değerlendirmelerde bulundu.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, diğer iki bölgesel Fed başkanı ile birlikte katıldığı bir panelde yaptığı konuşmada, artan kalifiye eleman eksikliğine dikkat çekti. Kansas City Fed Başkanı Esther George, Çin ile ticaret anlaşmazlığından dolayı, tarım sektöründeki sıkıntının arttığını belirtti.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, kendi bölgesinin Amerikan ekonomisinin küçük bir modeli olduğunu, birçok kentin ekonomisinin çok iyi gittiğini, ancak yine birçoğunun "bir dizi sorun" ile karşı karşıya bulunduğunu kaydetti.

Yetkililerden hiçbiri kademeli faiz artırımlarının durdurulması konusunda bir isteklilik işareti vermedi ve Evans, para politikasının "daha nötr bir duruma" geri döndüğünü görmek istediğini bir kez daha vurguladı.

Fed Başkan yardımcısı Richard Clarida, Salı günü diğer bir etkinlikte yaptığı konuşmada, ABD para politikasının optimal uzun vadeli ayarına yaklaşması ile birlikte, devam eden kademeli faiz artırımlarına olan desteğini dile getirdi.

Clarida, New York'ta Salı günü The Clearing House and Bank Policy Institute'un yıllık konferansında yaptığı konuşmada, "Ekonominin Fed'in çifte hedefi ile uyumlu bir noktaya doğru hareket etmesi ile birlikte, riskler daha simetrik bir hale geldi ve mevcut çevrimin başladığı üç yıl öncesine nazaran daha az aşağı yönlü eğilim gösterdi" dedi.

Fed yetkililerinden gelen yorumlar, yatırımcıların Fed'in Aralık toplantısında gösterge faizi bu yıl dördüncü kez çeyrek puan artıracağı yolundaki beklentilerini canlı tutacak.

Evans dışında, diğer bölgesel Fed başkanları para politikasının görünümü konusuna fazla değinmedi. Ancak günün erken saatlerinde Clarida'dan gelen yorumların bazıları, Fed'in 2019'da yapacağı olası faiz artırımlarının sayısı konusunda yatırımcıların şüphelerini artırabilir. Eylül ayında, Fed yetkilileri, gelecek yıl üç faiz artırımı beklediklerini işaret etmişlerdi.

Dünyanın en büyük ekonomisi, birçok göstergeye bakıldığında hala güçlü, ancak aralarında konut ve bu yılın başlarında büyümeyi destekleyen sermaye harcamalarının da bulunduğu bazı kısımlarda son dönemde bazı gevşeme işaretleri görülüyor. Askeri sermaye malları ve uçak hariç ABD fabrikalarında siparişler Ekim ayında da zayıf çıkarak üst üste üçüncü ayda olumsuz bir seyir izledi.